Black Country Communion – Afterglow

BLACK COUNTRY COMMUNION – AFTERGLOW
Format: CD / Label: Mascot Records
Datum Release: 29 Oktober 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Slechts weinigen hadden ooit gedacht dat Black Country Communion het langer dan één album zouden uithouden. Het mag dan ook gerust een verrassing heten dat daar dan plotseling Afterglow, nummer drie van de ‘supergroep’ verschijnt.
In de begeleidende dvd waarin ‘the making of’ een en ander moet verduidelijken, doet oprichter, zanger, bassist en frontman Glenn Hughes het voorkomen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Tot vervelens aan toe wordt de betekenis, of beter gezegd: ‘het belang’, van BCC uitgelegd door zowel Hughes als Joe Bonamassa. Van Bonamassa is echter bekend dat zijn prioriteiten toch echt bij zijn solo-bezigheden liggen.
Kort na het laatste optreden van de tournee in 2011 zijn de voorbereidingen begonnen voor Afterglow, een verzameling van elf nieuwe tracks waarvan Crawl is overgeheveld uit de sessies voor het tweede album.
Wederom is de band onder de vakkundige leiding van producer en 5e bandlid Kevin Shirley, er in geslaagd om een rocksound neer te zetten die de tijden van de zeventiger jaren doet herleven.
Het orgelgeluid van toetsenvirtuoos Derek Sherinian in Midnight Sun of Common Man zou toch zeker vier decennia geleden opgenomen kunnen zijn en zelfs 38 jaar na Deep Purple’s Stormbringer vertonen de stembanden van Glenn Hughes nog nauwelijks symptonen van slijtage.
Verrassend op album nummer drie zijn de bijdragen van drummer Jason Bonham die meer dan ooit de invloed van zijn vader en nog meer de invloeden van Led Zeppelin heeft doen laten laten gelden. Bonham blijkt dus ook een prima componist te kunnen zijn die, gestimuleerd door Shirley, verantwoordelijk kan worden geacht voor het eerdergenoemde Common Man, één van de hoogtepunten van Afterglow.
Uiteraard leunt het geluid van BCC grotendeels op de gitaarcapriolen van Bonamassa die zich als rocker prima op zijn gemak lijkt te voelen zonder ergens de hoofdrol op te willen eisen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de titeltrack en The Giver, waarin niet alleen subtiel elektrisch werk maar ook prachtige akoestische elementen te horen zijn, die beide zonder twijfel tot het betere werk van BCC behoren.
Gemakshalve kunnen we er van uit gaan dat Afterglow de zwanenzang van Black Country Communion betreft maar wanneer stoppen op het hoogtepunt een keiharde wet in de muziekwereld zou zijn dan kan deze bijzondere formatie met opgeheven hoofd afscheid nemen.

Tracklist:
1. Big Train
2. This Is Your Time
3. Midnight Sun
4. Confessor
5. Cry Freedom
6. Afterglow
7. Dandelion
8. The Circle
9. Common Man
10. The Giver
11. Crawl

Website:
http://www.bccomunion.com


Ook op Blues Magazine ...