Foto Recensie: Black Bottle Riot - That's amore

Format: CD, vinyl, digital
Label: Semper Surditas / Sonic Rendezvous
Release: 21 april 2023

Tekst: Jos Verhagen

Popmuziek van de bovenste plank, Black Bottle Riot heeft zichzelf met hun nieuwe plaat That’s Amore overtroffen. De is muziek van wereldklasse. Met grootheden als Los Lobos, Tom Petty als inspiratiebron produceren zij hier een album met een sound, een stijl die in Nederland zijn gelijke moeilijk vind. De tijd hebben ze in de Corona periode genomen om zich de nummers op dit album geheel eigen te maken, en bij te slijpen waar nodig. De nummers passen als een handschoen zodat de opnamen met zo weinig mogelijk overdubs zijn opgenomen. Het geheel moest voelen zoals het live gespeeld gaat worden. Het geheel kreeg meer dynamiek door een subtiele toevoeging van site instrumenten als de saxofoon, mondharmonica en orgel. Het maakt het een album om van te genieten.

Zanger/gitarist Simon Snel, bassist Jaap van den Berg, drummer Mark Weerts en gitarist Mike Sedee spelen als sinds 2007 samen en die lange samenwerking is de basis om te groeien als Black Bottle Riot. Wat de songs op That’s amore karakteriseert is de sterke zang van Simon Snel en de stevige gitaar riffs. De openingstrack That where I stand is daar een mooi voorbeeld van, met mooie ingetogen solo, een prachtig opgebouwd nummer. Het poppy Long road home kenmerkt zich door een catchy refreintje. Midnight Walkers, in een lekker uptempo gitaar riff verpakt liefdesliedje. Waar je denkt dat de puntige gitaar solo maakt het geheel af, komt verrassend Martijn ‘Tinez’ van Toor met de saxofoon om de hoek zetten. Ook in het rustige Still got my soul, kent een dijk van een sax solo, en werkend naar het einde toe slaan gitarist Mike Seedee en Martijn van Toor de handen ineen in een subtiel gitaar sax duet.

Just a man (nummer van Los Lobos), opent met een sterke staatje zangkunst, mooie tekst, subtiele gitaar, en passend basloopje. Naarmate het nummer vordert ontpopt het zich tot een van de beste nummer op dit album, hoe de gitaar virtuoos is ingebouwd, prachtig. Een geheel ander nummer is Border town, een heerlijke country rocker, zeker hoe dit nummer naar het einde lekker door stampt. Rauwe blues rock zit in Stepping through the rain en Hard Bargain, mijn persoonlijke favoriet, de mondharmonica en de vlammende bluesy solo in dit nummer verhogen dat blues gevoel. De stevige rocker High water en het dromerige Salt to de sea sluiten dit album af. Zeker Salt to the sea, kent zo’n catchy basloopje die het nummer doet vloeien, het voelt aan als Dire Straits. In de achtergrond van dit album opereert Thijs Schrijnemakers (bekend van Orgelvreten, zijn bijdrage op de toetsen vullen ongemerkt de nummers op zodat That’s Amore de gitaar gedreven rock muziek blijft uitstralen. Black Bottle Riot levert met That’s Amore een puik rock album af, dat wanneer live gespeeld alleen maar meer impact kan hebben op de luisteraar.

Hard Bargain

 
That’s Amore Tour:
May 12, Neushoorn, Leeuwarden
May 13, Het Podium, Hoogeveen
May 19, Luxor Live, Arnhem
May 20, Hedon, Zwolle
May 21, Poortershoes, Groningen
June 3, Athena, Saint Saulve (FR)
June 4, Café Wilhelmina, Eindhoven
June 23, Music On Payday Festival, Eersel
July 1, Crossover, Gent (BE)
July 8, Bospop Festival, Weert
September 2, Under The Milky Way Festival, Huissen
September 15, So What!, Gouda
September 16, De Witte Bal, Assen
September 17, The Shack, Oude Meer
November 19, Q-Factory, Amsterdam

Website:
https://www.blackbottleriot.com/


Ook op Blues Magazine ...