Björn Van Der Doelen en de Huursoldaten – Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd
Format: CD / Label: Modestus Records
Releasedatum: 13 december 2018

Tekst: Edwin Steehouwer

De periode dat ik het fenomeen voetbal begon te beminnen, was Björn van der Doelen reeds in de nadagen van zijn voetballoopbaan aanbeland. Als hij als voetballer voor de camera’s van sportjournalisten verscheen, moest het voor de verslaggevers een verademing zijn geweest deze authentieke persoonlijkheid aan een vraaggesprek te onderwerpen: Geen vleselijke robot met één of meerdere chocoladebenen; ernstig slachtoffer van de indoctrinatie van persvoorlichters en zaakwaarnemers, maar een autonoom, excentriek karakter met een net zo’n  eigen woordenschat. Björn ging met vervroegd voetbalpensioen en besloot zijn creativiteit nu eens toe te gaan passen in de muziekwereld, wat wederom een welkome verrijking betekende.

Kenmerkend voor zijn persoonlijkheid en vrijzinnige geest was dan ook zijn muzikale introductie in door hem zojuist betreden wereld: De Breezersletjes Blues was subiet een titel die allerminst betrachtte de nuance te bezigen.
Welnu de hierboven beschreven karakterbeschrijving was voor mij hét motief om het vierde album van deze extraverte creatieveling te recenseren. Zoals de titel doet vermoeden is een religieus referentiekader de leidraad van deze productie. De thematiek is gestoeld op “De Tien Geboden” zonder hierbij dwangmatige bekeringsdrang te verspreiden.

Dit begint al bij het titelnummer Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd. Wat mij enigszins doet denken aan Hurt van Johnny Cash en een openhartige biecht behelst. Als ik  niet beter zou weten, zou ik in de vooronderstelling kunnen leven dat deze plaat een muzikaal afscheid van het leven is zoals onder  andere David Bowie met zijn ‘Black Star’ heeft gedaan.
Het geheel beluisterend, overkwam mij de ervaring dat ik naar een fatalistische pastoor aan het luisteren was zonder dat het ooit manipulatief en dwangmatig overkomt. Dit komt vooral door de lichtvoetige, door ironie doordrenkte frases zoals de tekst “Die paar pilskes die tellen nie echt” (De Gulzigheid – Oew Tranen Uit ‘T Verleden).

Muzikaal zou ik het album beschrijven als een mengeling van Loreena Mckennit,  Johnny Cash en Seasick Steve. Bezongen met een zachte ‘g’ in de aanwezigheid van een Gregoriaans ensemble.

Deze plaat is uitermate geschikt als een alternatief voor Met het oog op morgen: Als je middels auditieve middelen in een diepe slaap wil geraken, zonder daarbij de ellende in de wereld te moeten aanhoren en de nachtzoen van Reinhard Mey te ontvangen is dit “middel” van harte aan te bevelen.

Het verbaast me dan ook niet wanneer deze plaat wordt opgevoerd als bewijs dat er wetenschappelijk wordt beweerd dat er een verband bestaat tussen monotone klanken en narcolepsie. Wanneer er aandachtsvol naar deze cd wordt geluisterd, wordt er meerdere malen een glimlach bewerkstelligd, al bemerk ik ook enige irritatie wanneer ik de monologen  zoals tijdens De Gemakzucht – Goei Mensen, Slechte Mensen bij herhaling heb aangehoord. Seasick Steve kan ik vaak dan ook niet lang velen.

Voor een gemiddelde bluesliefhebber is dit album naar mijn inschatting niet helemaal “het kopje thee”. Als de luisteraar de methode van het “omdenken” hanteert, kan diegene stellen dat deze cd er één is buiten de “gebaande paden” en deze als verrassende afwisseling geldt.


Tracklist:

01. Proloog – Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd
02. De Lust – Zoas Alleen een Vrouw da Kan
03. De Gulzigheid – Oew Tranen Uit ‘T Verleden
04. De Jaloezie – Ieder Mens Heeft Recht op Z’n Geheimen
05. De Gemakzucht – Goei Mensen, Slechte Mensen
06. De IJdelheid – de Parel van Brabant
07. De Hebzucht – Ik Wil Jou Terug Zoas Ge Was
08. De Woede – Wie de Schoen Past II
09. Epiloog – It’s Just a Ride

Website: Björn van der Doelen


Ook op Blues Magazine ...