bjorn berge mad finger ball

Bjorn Berge – Mad Fingers Ball
Format: CD/ Label: Jazzhaus 
Release: 22 februari 2013
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Niels Zuurendonk

Met Mad Fingers Ball brengt de uit Noorwegen afkomstige Bjørn Berge “The String Machine” alweer zijn 11e studio album uit. De Noorse gitarist die een aardige noot kan spelen heeft een grote schare fans opgebouwd in de 15 jaar dat hij als solo artiest actief is.

Hoewel niet bekend bij iedereen: zijn gedreven akoestische gitaarspel met een mix van folk, jazz, blues en funk is befaamd op de eigen- en internationale podia en ook zijn muziek heeft de nodige prijzen in de wacht gesleept. In eigen land wonnen Stringmachine uit 2001 en Illustrated Man uit 2002 zelfs een Grammy!

Op zijn nieuwe album Mad Fingers Ball wordt Bjørn Berge bijgestaan op drum en percussie door Harald Levang, de productie lag in handen van zijn goede vriend Kjetil Ulland. Het album bestaat uit 7 covers en daarnaast staan er ook vijf zelfgeschreven instrumentale nummers op.

Hoewel akoestische albums vaak de neiging hebben te gaan vervelen is er sprake van het tegenovergestelde op Mad Fingers Ball.

Het album is boeiend en weet de aandacht van begin tot eind goed vast te houden.

De uptempo opener Honey White zet de juiste toon, gedreven toont Bjørn Berge al direct wat hij in huis heeft. De dromerige uitvoering van Willi Dixons’ I Can’t Quit You Baby had niet misstaan op het album Paris Texas van Ry Cooder. De instrumentale pareltjes Mad Fingers Ball, StaMina, Heavy Mental en Guitare Bizarre laten de klasse horen van Bjørn Berge en waaraan hij dus zijn bijnaam de String Machine te danken heeft. Fris, afwisselend en pakkend. Verder de moeite waard zijn bewerkingen van Meanest Blues In Town en het door Eric Clapton wereldbekend geworden Rambling On My Mind. Beide nummers zijn vakkundig naar eigen inzicht omgetoverd en dat levert puur luistergenot op. De gevoelige afsluiter The Last Call is een waardige afsluiter van een pakkend album. Met niet lange nummers wordt de aandacht goed vastgehouden en luistert het album vlot weg zonder te vervelen.

Tracklist:

1. Honey White
2. I Can’t Quit You Baby
3. Mad Fingers Ball
4. Hush
5. StaMIna
6. Guts
7. Guitare Bizarre
8. Chevrolet
9. Heavy Mental
10. Meanest Blues in Town
11. Ramblin’ on My Mind
12. The Last Call

Website Artiest: www.bjorn-berge.com