Foto Recensie: BJ Wilbanks - BJ Wilbanks

BJ Wilbanks – BJ Wilbanks
Format: CD – LP – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 28 april 2017

 Tekst: Peter Marinus

Het is weer eens tijd om een nieuw talent aan de bak te helpen. Dit keer gaat het om zanger-gitarist BJ Wilbanks uit Georgia. Tot nu toe genoot hij slechts wat regionale bekendheid als lid van de band Gibson Wilbanks. Ik ben er van overtuigd dat hij met dit debuut album een veel groter publiek gaat bereiken.
Het album is gevuld met nummers, die de beste elementen uit de soul, blues en Southern rock halen. BJ is gezegend met een lekker soulvolle stem, die af en toe wat weg heeft van die van Bob Seger.

Het is meteen al raak in het eerste nummer van het album, Healin’ My Blues. Een ouderwets lekker soul nummer met een bluesy randje. Opgewekt swingend met een geluid dat doet terug denken aan de Hi opnames van Al Green. Dit nummer heeft zeker hitpotentie en zou uitstekend als tegenhanger van zogenaamde soulklanten als Bruno Mars kunnen fungeren.
In het licht funky Tied Up & Twisted zijn wat Southern rock invloeden terug te vinden. Denk daarbij aan een band als Wet Willie, die hun rock ook altijd al mengde met genoeg soul en funky gfrooves. Vooral het lekkere Hammond B3 geluid van John Marsh valt op in dit nummer.
Change Your Mind opent met een “Voodoo Chile”-achtig intro en gaat daarna verder als een loom funkend nummer met scherpe blazersriffs. Een opzwepend nummer met een messcherpe gitaarsolo van Carly Gibson. Wilbanks zelf blijkt ook prima met de gitaar overweg te kunnen blijkens zijn heerlijk zwevende riffs in de warm pompende soulballad I Can’t Help It.
In de semi-akoestische shuffle Livin’ Off The Land duiken wat country soul invloeden op. Jamison Price valt hier op met zijn pompende harmonica. In Cui Bono?  levert BJ een rauwe en vurige bluesrock track af waarin zijn rauwe stem opvalt.
De Southern rock ballad Country Livin’ heeft wat Bob Seger trekjes en hier vallen de saloon piano, de slide van BJ en de harmonica van Brad Bauman op. Het album wordt op een mooie, desolate wijze afgesloten met de ballad My Whole Life met Bard Inman, die al brommend het 1902 foot pump organ bespeelt.

BJ Wilbanks levert met dit album een prima visitekaartje af. Ik ben benieuwd of er een label is die dit talent gaat tekenen.

Tracklist:
01. Healin` My Blues
02. Tied Up & Twisted
03. Change Your Mind
04. I Can’t Help It
05. Livin’ Off The Land
06. Cui Bono?
07. Country LIvin’
08. My Whole Life

Website: BJ Wilbanks


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.