BJ Baartmans – Verzamelaar
Format: CD – Digital /Label: Rounder Europe – Continental Record Services
Releasedatum: 7 September 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Compilatie van een Nederlands multi-talent, in vele muzikale gedaantes  bracht BJ Baartmans de afgelopen 38 jaar zijn liedjes, qua genres van New Wave tot Rockabilly. Op deze cd word het beste van zijn solocarrière gebundeld, twaalf voorbeelden uit evenveel voorgaande albums.
Het euvel met Nederlandstalige muziek is dat het snel een soort van kleinkunst wordt, iets dat hier vermeden wordt; het zijn stuk voor stuk popliedjes die prettig voorbij gaan. De beste vergelijking wat betreft de meeste liedjes is Spinvis meets The Band, rijk geïnstrumenteerde Americana.
De manier van zingen deed mij weer denken aan James Taylor,als deze natuurlijk geboren en getogen in Brabant zou zijn!

Nummers als Malaga Blues en Round Ronda zijn juist de pareltjes die je als bezoeker van deze website wil horen, instrumentale gitaarstukken die van een icoon als Al Di Meola had kunnen zijn; warme blues die uit je speakers golft.
Daarom bij deze oproep voor BJ Baartmans om een gehele instrumentaal album te maken. Immers een Nederlandse versie van ‘Friday Night in San Fransico’ is er niet; mogelijke werktitel ‘Woensdagmiddag in Helmond’.
Voor liefhebbers van popmuziek in je moedertaal is dit een niet te missen plaat, voor diegenen die niet zoveel hebben met Nederlandstalige muziek is het toch een keer interessant om je te verdiepen in BJ Baartmans; de man blijkt verrassend goede muziek te maken.

Wat zijn er in Nederland toch veel getalenteerde artiesten die onder de radar blijven, terwijl allerlei levenslied meuk alle aandacht krijgt. Wat zou ik BJ Baartmans een groter publiek gunnen, zoals eerder regionale bands als Rowwen Heze of Skik een eigen groot publiek wisten te vinden.


Tracklist
01. Boek
02. Rondemiss
03. De Blauwe Nacht
04. Huis
05. Malaga Blues
06. Stil Geluk
07. Tiengemeten
08. De Trein
09. Round Ronda
10. Ongeweten
11. Niemand Kent Je
12. Stroom

Band:
Mike Roelofs – piano, B3, Fender Rhodes, Harmonium, koor (track 4), Drums (track 2 & 13)
Sjoerd van Bommel – drums
Gerco Aerts – (contra-) bas (track 1,3,4 & 11)
Bart de Win – piano (track 7 & 12) , accordeon
Emil Szarkowicz – klarinet
BJ Baartmans – zang, gitaar, dobro, banjo, mandoline, bas

‘Verzamelaar’ werd opgenomen tussen 2012 en 2018 in Studio Wild Verband, Boxmeer.
Geproduceerd door BJ Baartmans met de onmiskenbare, briljante en hartverwarmende inbreng van Mike Roelofs en Sjoerd van Bommel.

Website: BJ Baartmans


Ook op Blues Magazine ...