Bishop Gunn – Natchez
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Farm2Turntable
Release: 2018

Tekst: Martijn Wesseling

Zo’n 365 mijl zit er tussen het plaatsje Natchez in Mississippi en Sheffield in Alabama. Twee steden die te kampen hebben met een bevolkingsdaling en een slechtere economie dan elders in de Verenigde Staten. Dit is echter niet het enige wat deze twee plaatsen lijkt te verbinden. In laatst genoemde plaats zit al een flink aantal jaren de legendarische studio Muscle Shoals Sound Studio. Deze is opgericht in 1969 en is gehuisvest in een gebouw waar eerder een showroom voor grafkisten zat. In de jaren hebben artiesten als Bob Dylan, Bob Seger, Lynyrd Skynyrd, Paul Simon, The Black Keys en Duane Allman er albums opgenomen. In 2013 is het gebouw opgeknapt en een band uit de eerstgenoemde plaats kreeg de eer er hun debuut plaat op te nemen. Dit overigens gecombineerd met het al net zo legendarische Fame Studio’s en The Purple House in Tennessee, waar de band nu woont.

Deze korte introductie zegt waarschijnlijk al genoeg voor de Southern rock liefhebbers onder ons. Veel zuidelijker kan het niet worden dan de route die deze heren hebben afgelegd. De debuut plaat van Bishop Gunn zal dan ook zeker goed vallen bij de liefhebbers van deze stijl. Om te zeggen dat dit een typische Southern rock plaat is zou deze band echter te kort doen. De heren mixen soul, rock en blues tot een onweerstaanbaar geheel.

Dit is al direct te horen in de opener Southern Disccomfort. Deze harde rocker zou ook zo in de jaren zeventig opgenomen kunnen zijn. De harmonica geeft een fijne blues saus en er zit ontzettend veel soul in. Het swampy Southern rock geluid wat je verwacht komt al snel naar voren op het tweede nummer, Anything You Want. Sterk gitaarspel en wederom soulvolle zang maken dat je al snel het volume flink omhoog draait. Bij Devil Is a Woman gaat het gas wat terug en komt er een sterke blues invloed naar voren. Ook opvolger Shine blijft nog wat rustiger, maar daar is de soul sterker aanwezig.

Van begin tot eind is dit een sterk debuut. De laatste jaren is de liefhebber van Southern rock best verwend. Bands als The Sheepdogs, The Temperance Movement, Marcus King Band en Blackberry Smoke doen de grote voorgangers eer aan en trekken de stijl tegelijkertijd naar de éénentwintigste eeuw. Bishop Gunn heeft al bij een aantal van deze bands het voorprogramma mogen verzorgen, maar het zou me niets verbazen dat ze over een aantal jaar in één adem genoemd worden met deze bands.

Het album eindigt met mijn favoriete liedje. Alabama is een liedje wat zo in de soundtrack van een serie als True Detective past. Het begint al met een heerlijk intro, met aan de start slechts “humming”. Het nummer vermengt gospel met delta blues, waarbij ook “foot stomps en claps” niet achterwege kunnen blijven. Het resultaat is een dreigende ballade, waarbij de passende clip ook zeker niet achterwege mag blijven….


Tracklist:
01. Southern Discomfort
2. Anything You Want
03. Right There With Me
04. Devil Is a Woman
05. Shine
06. Silver Street
07. All the Ways
08. Wheels
09. Makin’It
10. Baby What You Want Me To Do
11. Alabama

Website: Bishop Gunn

Tour:
3 maart – De Helling, Utrecht

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Win Acties
Sort by