Recensie: Billy Prince – Soulful Member Of The Precisions – Mojo Workin’

Billy Prince – Soulful Member Of The Precisions – Mojo Workin’
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Gure Gauza Records
Releasedatum: 2017

Tekst: Peter Marinus

Bij het horen van de naam The Precisions zullen wellicht alleen de echte die-hard soul fans opveren. Deze soul/doo wop band uit Detroit bracht in de jaren 60 een aantal singles uit waarvan If This Is Love (I’d Rather Be Lonely) in 1967 een bescheiden hit werd in de Amerikaanse R & B charts. Na 1969 was het gedaan met The Precisions.
Eén van de zangers, Billy Prince, belandde uiteindelijk in San Sebastian, Spanje. Vanuit dit land, dat je toch niet direct met soul muziek associeert, kreeg zijn carrière een herstart. Op dit live album, opgenomen tijdens het Mojo Workin’ Festival in San Sebastian in 2016, staan voor het merendeel nummers, die door The Precisions zijn opgenomen.
Wat vooral opvalt is het Motown geluid dat doorklinkt in de nummers op dit album. Hoewel het aan de andere kant natuurlijk ook weer logisch is aangezien Billy en The Precisions uit de Motown stad Detroit kwamen.

Al meteen in het eerste nummer Why Girl klinken Billy en zijn band erg veel als The Temptations. Met name het Temps nummer “I Know I’m Losing You” is terug te horen. Dat neemt echter niet weg dat het hier om een lekker nummer gaat met funky gitaar, heerlijke blazers en Billy’s rauwe soulstem. In het volgende nummer Sugar Ain’t Sweet lijkt een huwelijk tussen Smokey Robinson & The Miracles’ “Tracks Of My Tears” en the Temptations’ “My Girl” te zijn gesloten.
A Place lijkt te gaan beginnen als deep spoul ballad maar gaat verder als huppelend Motown nummer a la The Four Tops. Dan komt er toch een soul ballad in de vorm van het, ook weer, Motown-achtige What I Want.
In de andere ballad You’re The Best (That Ever Did It) gaat het geluid een rauwere kant op, duidelijk meer op de Stax sound gericht. Het merendeel van de nummers is toch echt in de Motown sound gegoten zoals daar zijn de ballad Such Misery (als The Miracles) of If This Is Love (I’d Rather Be Lonely), een mix van The Temptations en The Four Tops.
What Can Make Me Feel This Way is dus gewoon “My Girl” van the Temptations. Waarom dat onder een andere titel op de tracklist staat ontgaat mij. In het laatste nummer Dream Girl krijgt Billy wat moeite met zijn eigen falsetto stem. Dat lukt niet helemaal meer.

Als je zin hebt in een ouderwetse, stromende soul show en Motown soul helemaal je ding is, ga je je met dit zeer authentiek klinkende soul album gegarandeerd vermaken.

Tracklist:
01. Intro
02. Why Girl
03. Sugar Ain’t Sweet
04. A Place
05. What I Want
06. You’re The Best (That Ever Did It)
07. You’ll Soon Be Gone
08. Don’t Trouble With Yesterday
09. Never Let Her Go
10. Such Misery
11. If This Is Love (I’d Rather Be Lonely)
12. What Can Make Me Feel This Way
13. Dream Girl

Website: www.soulfulkindamusic.net/precisions.htm

2 januari 2018|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe