Billy Price – Reckoning
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Label Group
Releasedatum: 15 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Voor een portie heerlijk warme en intieme soul heb ik weer een aanrader voor jullie! Zanger Billy Price uit Fair Lawn, New Jersey, heeft namelijk een nieuw album uitgebracht. Billy zou bij jullie bekend kunnen zijn als zanger op de Roy Buchanan albums ‘That’s What I’m Here For’ en ‘Live Stock’ en misschien wel door zijn werk met bands als The Keystone Rhythm Band en zijn eigen Billy Price Band.
Op zijn nieuwe album staat een groot aantal covers, die Billy echter moeiteloos naar zijn eigen hand zet.

Zoals Bobby “Blue” Bland’s Dreamer. Een warme soulballad met priemend gitaarwerk en weelderige strijkers. Jawel strijkers! Deze geven Billy’s diepe soulstem nog meer cachet. J.J. Cale’s No Time is een feestelijk swingend nummer in de beste Delbert McClinton traditie. Een heerlijk stuwende beat met priemend Steve Cropper-achtig gitaarwerk. De diepe soulballad I Love You More Than Words Can Say komt uit de pen van Eddie Floyd en Booker T. Jones. Billy gaat hierin zo diep dat hij een “zwart” timbre krijgt a la Otis Redding of Arthur Conley. Echt een wereldcover!
Johnny Rawls is een iets minder bekende deep soulzanger, die verantwoordelijk was voor I Keep Holding On. Ook hier is sprake van een romig swingend soulnummer waarin Billy als Frankie Miller klinkt met zijn rauwe nonchalante soulstem. Get Your Lie Straight is een “Knock On Wood”-achtig nummer, die klinkt alsof het door Al Green gezongen wordt. En dat terwijl het een cover van een Denise LaSalle nummer is.
Love Ballad is een soulballad, die vooral bekend is geworden in de uitvoering van LTD. Het nummer werd geschreven door Skip Scarborough, die ook verantwoordelijk was voor “Lovely Day” van Bill Withers. In Billy’s uitvoering klinkt Love Ballad als een gelikte soft soulballad. De laatste cover komt van de hand van de eigenzinnige Swamp Dogg. Diens Synthetic World is een soul swinger waarin Billy’s rauwe stem centraal staat.
De opener van het album, 39 Steps, is een heerlijk luie shuffle waarin de soul van Billy’s stem af spat met een heerlijk warm orgel en rockende piano. Het titelnummer, Reckoning, is voorzien van het luchtig swingende romige Hi geluid waarin Billy’s stem zeer weldadig klinkt, ondersteund door soulvolle achtergrondzang. Het Bobby Bland-achtige Never Be Fooled Again is een mellow groover met priemend Johnny “Guitar” Watson-achtig gitaarspel. Expert Witness heeft dezelfde drive als Aretha Franklin’s “Think” met gospel-achtige achtergrondzang en een hoekig funkend ritme.
Het album wordt, geheel in stijl, afgesloten door een ouderwetse soulslijper a la Percy Sledge in Your Love Stays With Me.

Billy Price dient met onmiddellijke ingang in dezelfde categorie geplaatst te worden als Delbert McClinton!


Tracklist:
01. 39 Steps
02. Dreamer
03. Reckoning
04. No Time
05. I Love You More Than Words Can Say
06. I Keep Holding On
07. One And One
08. Get Your Lie Straight
09. Never Be Fooled Again
10. Expert Witness
11. Love Ballad
12. Synthetic World
13. Your Love Stays With Me

Website: Billy Price

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by