Foto Recensie: Billy Branch & The Sons Of Blues - Roots And Branches – The Songs Of Little Walter

Billy Branch & The Sons Of Blues – Roots And Branches – The Songs Of Little Walter
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 5 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Als je aan de bluesharmonica denkt kan je gewoonweg niet om Little Walter heen. Eén van de architecten van de Chicago blues met zijn kenmerkende loeiharde stijl van spelen. Veel van de door hem geschreven nummers zijn inmiddels uitgegroeid tot bluesklassiekers.

Zijn werk wordt door de huidige generatie van “bluesharpisten” nog steeds in leven gehouden. Bijvoorbeeld door Billy Branch & The Sons Of Blues. Billy Branch uit Great Lakes, Illinois, werd ontdekt door Willie Dixon, bassist, componist en producer, die gedurende zijn loopbaan veel met Little Walter werkte.

Billy Branch komt nu met een album, dat geheel gevuld is met nummers, die door Little Walter geschreven zijn of door hem bekend werden. En daar staat een groot aantal klassiekers tussen. Zoals Mellow Down Easy, dat geschreven werd door Willie Dixon. In de versie van Billy Branch is dit een lui funky nummer met een soepel swingende ritmesectie waarin pianist Sumito “Ariyo” Ariyoshi zijn jazzy akkoorden rondstrooit en Billy zijn harmonica loeihard laat snerpen.
Ook My Babe werd door Willie Dixon geschreven en dit nummer is in een zeer lui deinende versie gegoten waarin Giles Corey excelleert met fel puntig gitaarwerk. Ook Boom Boom Out Go The Lights is natuurlijk overbekend en blijft nog steeds een heerlijk nummer, dat hier in een romig swingende, licht jazzy, versie te horen is met een verscheurend harde harmonica.
In de soepel swingende shuffle Nobody But You blijkt Billy ook nog eens een warme soulvolle stem te hebben. Roller Coaster is een nummer van Bo Diddley en dat is ook gelijk te horen aan de hoekig swingende ritmes. Een instrumental waarin de loeiende harmonica alle ruimte heeft.
De slowblues Blue And Lonesome klinkt zeer soulvol met messcherp gitaarwerk van Giles Corey. Hate To See You Go heeft een hoog “Boom Boom Boom” gehalte wat het nummer alleen nog maar aantrekkelijker maakt.
Just Your Fool/Key To The Highway is een funky groovend nummer met schreeuwende harmonica en bijtende gitaar. Na de traag pompende shuffle Blues With A Feeling wordt het album afgesloten door Marian Diaz, een dochter van Little Walter, die wat jeugdherinneringen aan haar vader ophaalt.

Dit album van Billy Branch & The Sons Of Blues houdt op een zeer respectvolle wijze het geluid van Little Walter, één van de Chicago blues grootheden, in leven. Verplichte kost voor alle bluesharpisten!!!

Boom Boom Out Go The Lights


Tracklist:
01. Nobody But You
02. Mellow Down Easy
03. Roller Coaster
04. Blue And Lonesome
05. Hate To See You Go
06. My Babe
07. Juke
08. Last Night
09. Just Your Fool/Key To The Highway
10. Boom Boom Out Go The Lights
11. It’s Too Late Brother
12. One More Chance With You
13. You’re So Fine
14. Blues With A Feeling
15. Remembering Little Walter By Marian Diaz (Little Walter’s Daughter)

Website: Billy Branch


Ook op Blues Magazine ...