Foto Recensie: Big Pete – Choice Cuts

Big Pete – Choice Cuts

Format: CD/ Label: Delta Groove / Release: oktober 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Het zijn fijne tijden voor liefhebbers van de dirty en scheurende harpblues: de afgelopen maanden zagen al erg prettige releases van onder andere George ‘Harmonica’ Smith, BluesMotel en Lazy Lester. Aan dit bijzonder boeiende en smakelijke rijtje kan nu Choice Cuts van Big Pete toegevoegd worden.  Want allejezus, wát een heerlijke plaat! Na het grijsdraaien van de plaat is de herfst even vervangen door de zomer. Een release om heel, heel erg gelukkig van te worden.

Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm heeft het afgelopen decennium op talloze podia in verschillende bands en met verscheidene muzikanten zijn indrukwekkende harmonicaspel het publiek ingeblazen. De Lester Butler Tribute Band, The Strikes, The Backbones, MOCT, Matt Schofield en Ian Siegal vormen slechts het topje van de bluesberg van zijn samenwerkingen.

En nu is er na lang wachten Big Petes eerste soloalbum. Op Choice Cuts blaast, zuigt en swingt hij dertien tracks bij elkaar van onder meer Willie Dixon, Chester Burnet, Albert King en James A. Lane. Hij wordt daarbij bijgestaan door een keur aan Delta Groove muzikanten. Niet vreemd misschien deze Delta Groove inbreng en dat het album verschijnt bij deze platenmaatschappij. De interesse is er al sinds Big Pete meespeelde op het album Shake For Me van The Mannish Boys – een samenwerking van Delta Groove artiesten – en ook met hen optrad op Ospel. Op Choice Cuts bestaat de line-up onder andere uit Kim Wilson, Paul Oscher, Al Blake, Johnny Dyer, Alex Schultz, Jimi Bott en Kirk Fletcher. Het album is opgenomen in Californië in mei/juni 2011.

Met Lester Butler als Big Petes grote inspiratiebron is het wellicht niet meer dan logisch dat het album opent met Driftin’ van Butler. Een geweldige en sterke song die je meteen de plaat inzuigt om je niet meer los te laten. Met ruim zeseneenhalve minuut is dit een ongelooflijke smerige en rammelende track die een voorbode is op wat gaat komen. En wat een bluesgeweld volgt er na deze heerlijke   opening!

Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm en de band blazen op volle kracht de boxen en de oren van de luisteraar open. Veel nummers roepen herinneringen op aan de Red Devils en 13; niet gek gezien de aanwezigheid van Alex Schultz (ex 13) en de bijdrage van Big Pete aan de Lester Butler Tribute Band.

Don’t Start Crying Now, Rockin’ Daddy, Just Your Fool, Chromatic Crumbs (een instrumental) gutsen in een ongekende power en emotie van de plaat af. Maar ook de wat ‘rustigere’ tracks ademen een bluesgevoel uit dat niet had mistaan op een Chess-release in de jaren vijftig. I’m A Business Man bijvoorbeeld kenmerkt zich door een relaxtheid in het spel van Van der Pluijm, een prachtige frasering en een soepele backing van de band, evenals in Just To Be With You en I Was Fooled. En dat Big Pete niet alleen een hele goede harpplayer is, maar ook een goede bluesstem heeft, wordt meerdere  malen bewezen op deze release. Een wereldplaat en een release om heel erg gelukkig van te worden.

Tourdates
10/21/11: Overpelt,Limburg, BE – CC Palethe
11/09/11: Luzern, Swizterland –LucerneBlues Festival
11/10/11:Luzern,Switzerland–LucerneBlues Festival
11/11/11:Luzern,Switzerland–LucerneBlues Festival
11/15/11:Basel,Switzerland- Blues Now!

1. Driftin’
2. Can’t You See What You’re Doin’ To Me
3. Act Like You Love Me
4. Just To Be With You
5. Don’t Start Crying Now
6. I Got My Eyes On You
7. Hey Lawdy Mama
8. I Was Fooled
9. Rockin’ Daddy
10. Left Me With A Broken Heart
11. Just Your Fool
12. Chromatic Crumbs
13. I’m A Business Man

Website:  www.myspace.com/bigpete1977   en http://deltagrooveproductions.com


Ook op Blues Magazine ...