Big Little Lions – Alive And Well
Format: CD – Digital / Label: Far Flung Records
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

De zogenaamde indie folk-pop is een muzieksoort die momenteel heel erg trendy is. Je moet daarbij denken aan lieflijke folkpop die ondersteund wordt door zwaar dreunende drums of percussie en veel galmende zang. Onze eigen Dotan is daar een goed voorbeeld van.
Het derde album van het duo Big Little Lions past deels ook in dit genre. Het duo wordt gevormd door Helen Austin uit Vancouver Island, BC, Canada en Paul Otten uit Cincinnati, OH. Dit duo heeft al wat prijzen binnen gehaald zoals de eerste plaats in de categorie Song Of The Year van de John Lennon Songwriting Competition.
Het indie folk-pop geluid van dit duo wordt op dit album aangevuld met elementen uit de hillbilly en 70’s singer-songwriters traditie terwijl ook het geluid van Fleetwood Mac (de Buckingham-Nicks periode) ook vaak te horen is.

In de opener Find Your Tribe is de kenmerkende dreunde folkpop meteen te horen. Tokkelende folk met lieflijke zang, die wordt afgewisseld met zwaar dreunende momenten. Against The Wall wordt ingeleid door een bluesy slidegitaar. Het nummer krijgt door het gebruik van een fiddle een hillbilly geluid met uiteraard weer dreunende elementen in de vorm van hard handgeklap. De loepzuivere samenzang van Austin en Otten deed mij af en toe aan the Common Linnets denken
De pianoballad Alive And Well (met dreunende drums) trekt meer richting 70’s singer-songwriters als James Taylor terwijl ook Fleetwood Mac invloeden te horen zijn. De hemelse samenzang van het duo trekt alle aandacht in de ingetogen ballad Static waarin het “gedreun” nu eens achterwege gelaten wordt. In Our Turn moest ik op momenten aan Simon & Garfunkel’s “The Boxer” denken. Broken is dan weer een ingetogen pianoballad met betoverend mooie zwevende zang. De intieme folkballad Disguise heeft dezelfde intimiteit die het werk van Gordon Lightfoot in de 70’s ook typeerde. Big Mistake is een opgewekt swingende folkpop nummer waarin wederom Fleetwood Mac terug te horen is.
Van de vele ballads op dit album springt de fragiele folkballad Pieces Of Me er voor mij bovenuit.

Dit duo heeft een album afgeleverd dat in de smaak zal vallen van fans van bijvoorbeeld Dotan maar ook van 70’s singer-songwriters werk. Ze switchen op dit album moeiteloos van dreunende folkpop naar ingetogen fragiele ballads.
Let op mijn woorden….dit duo gaat groot worden!


Tracklist:
01. Find Your Tribe
02. Against The Wall
03. Alive And Well
04. Static
05. Come This Far
06. Our Turn
07. Broken
08. Disguise
09. Unicorn
10. Big Mistake
11. Pieces Of Me
12. Kind
13. Do Better

Website: Big Little Lions