Recensie: Big Hands Rhythm & Blues Band – Big Hands Rhythm & Blues Band

Big Hands Rhythm & Blues Band – Big Hands Rhythm & Blues Band
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 23 maart 2017

Tekst: Peter Marinus

De Big Hands Rhythm & Blues Band is een band uit New York City, bestaand uit Simon Kafa op gitaar, Osei Essed op zang en gitaar, Zach Jones op drums , John Deley op orgel en piano en Chris Kuffner op bas. Een nieuwe band, die zoals de band naam al doet vermoeden, rhythm & blues speelt. Maar dan wel het soort rhythm & blues met kloten!!! Rauw en ongepolijst in de beste Chicago blues traditie. Denk aan de rauwheid van Howlin’ Wolf of Hound Dog Taylor en zijn Houserockers en je komt al behoorlijk in de muzikale richting. De muzikanten uit deze band speelden onder meer met mensen zoals Sting, Lesley Gore en zelf in Sesame Street!

De cd is hoofdzakelijk gevuld met no-nonsense blues zonder franje met een zeer hoog energie gehalte. Dat begint al gelijk met het openingsnummer Do The Do. Een vette pompende bluesrock shuffle met zware echo’s uit het Chicago blues verleden. En een heerlijk smerig fuzz gitaar geluid.
De full speed boogie Give Me Back My Wig is echt verpletterend! Deze cover van het Hound Dog Taylor nummer heeft een zinderende slide gitaar en loeiend orgel in de hoofdrollen. De vonken vliegen er echt  van af!
Er wordt even gas terug genomen in de cover van I’d Rather Be Blind, bij ons beter bekend als I’d Rather Go Blind, onder andere bekend door uitvoeringen van Etta James en Christine Perfect. Dit broeierige nummer schuifelt heerlijk voort. Try To Run is een donker soort Bo Diddley beat nummer waarin de fuzz gitaar knettert van onderhuidse spanning. Het orgel en de zang voorzien dit bluesnummer van de nodige soul. Osei Essed schreeuwt op het eind van het nummer zijn hele hebben en houden er uit.
Oughta Rain zit muzikaal ergens op het grensgebied van de relaxte swing van J.J. Cale en de broeierige swamp blues van Tony Joe White. Maar dan met maniakaal rochelende zang en een swingend orgel. De versie van het Howlin’ Wolf nuimmer Killing Floor heeft een onweerstaanbare funky groove en een heerlijk zwiepend orgel.
Tot slot kunnen we bijkomen van al deze rauwe emoties met de akoestische jazzy shuffle Power Over Me.

De muziek van deze band is er overduidelijk op gericht om menige club of festival plat te spelen. Een dergelijke rauwheid en intensiteit heb ik al tijden niet meer gehoord. Ik wil de band snel live aan het werk zien. Haal ze naar Nederland!!!

Tracklist:
01. Do The Do
02. Give Me Back My Wig
03. I’d Rather Be Blind
04. Try To Run
05. Oughta Rain
06. Killing Floor
07. Power Over Me

Website: Big Hands Rhythm & Blues Band

 

18 mei 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe