Foto Recensie: Big Gilson - Loun’d Proud

Big Gilson – Loun’d Proud
Format: CD – Digital / Label: Warner Chappell Brazil
Releasedatum: 28 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Big Gilson is een Braziliaanse bluesrock gitarist uit Rio de Janeiro, die in eigen land mateloos populair is en die al veertien albums heeft afgeleverd. Bij ons is hij echter nog niet zo bekend. Misschien dat zijn nieuwe album ‘Loun’d Proud’ hier iets aan kan doen.

Het album begint zeer hoopgevend met Take It And Go. Een vette bluesrock boogie waar menig bluesrocker gelijk van uit zijn/haar plaat zal gaan. Gilson’s gemeen snijdende slidegitaar steelt de show in dit nummer. Het maakt in dit geval helemaal niets uit dat het nummer veel van “Dust My Broom” wegheeft. Een prima opener in de beste vette George Thorogood traditie!
Dan schakelt Gilson ineens over naar de Southern rock in Shutting Me Out. Een nummer, dart duidelijk geïnspireerd is door de geluiden van Lynyrd Skynyrd of .38 Speacial. Gilson laat zijn gitaar hier hard vlammend brullen.
Vervolgens volgt er een tweetal funky nummers. En in beide nummers wil de vlam door de toch wat stroeve grooves niet in de pan slaan. Rio Bravo lijkt een mix te zijn van classic bluesrock riffs (“All Right Now”) vermengd met Stones-achtige geluiden (in hun “Black & Blue”periode). Ook Big Love wil niet echt spetteren. Een verzorgd funky nummer a la Snowy White waarin Gilson vocaal ook behoorlijk tekort komt.
Voor je het weet word je door een gospelkoor de nodige “hallelujahs” toegewenst in Aroma De Portia. Een pompend nummer in de Braziliaanse taal waarin via het gospelkoor een poging wordt gedaan om een Black Crowes-achtig geluid te fabriceren. Met een overigens verwarrend resultaat.
Daarna gaan we weer op de Southern rock toer via het wel erg oppervlakkig klinkende Mary Ann met overigens wel gemeen snijdend gitaarwerk. Om van het Beatles nummer Day Tripper een overtuigend funky bluesrock nummer te maken moet je van goeden huize komen. Het lukt Gilson dan ook niet om er een soepel groovend nummer van te maken. Als er dan ook nog eens flarden “Sgt. Pepper” doorheen worden gestrooid wordt deze cover wel erg rommelig.
Na Jeff Beck’s cover van het Beatles nummer She’s A Woman is elke andere cover van dit nummer eigenlijk kansloos. Dus ook die van Gilson. Ik moet daarbij wel zeggen dat hij zijn gitaar behoorlijk indrukwekkend laat kreunen en brullen.
Tot slot komen er nog twee unplugged nummers voorbij in de beste akoestische Clapton stijl, namelijk Tropical Feeling Blues, met heel veel “Key To The Highway” verwijzingen en Tell Me Baby.

Doordat Big Gilson ons op zijn nieuwe album met te veel muzikale stromingen om de oren slaat, wil dit album mij niet echt overtuigen. Dat Big Gilson een beest van een gitarist is, is echter wel op dit album te horen!


Tracklist:
01. Take It And Go
02. Shutting Me Out
03. Rio Bravo
04. Big Love
05. Aroma De Portia
06. Mary Ann
07. Day Tripper
08. She’s A Woman
09. Tropical Feeling Blues
10. Tell Me Baby

Website: Big Gilson


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.