Foto Recensie: Big Daddy Wilson - Deep In My Soul

Big Daddy Wilson – Deep In My Soul
Format: CD – LP – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 18 april 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

 Big Daddy Wilson wordt ruim 50 jaar als Wilson Blount geleden geboren in Edenton, een klein stadje in North Carolina. Op zijn zestiende stopt hij met school en even later gaat hij in het Amerikaanse leger dat hem in Duitsland stationeert. Hij trouwt daar met een Duits meisje. In Duitsland ontdekt hij de blues en is van plan om in zijn nieuwe vaderland een carrière op te bouwen. In 2004 verschijnt zijn debuutalbum ‘Get On Your Knees And Pray’. Zijn grote doorbraak komt in 2009 als hij een contact tekent bij Ruf Records met zijn album ‘Love Is The Key’. Zijn meest succesvolle album tot nu toe is ‘I’m Your Man’ uit 2013. In 2014 wordt hij uitgeroepen tot de beste Duitse akoestische (blues)muzikant. Big Daddy Wilson is een veelgevraagd artiest en stond (ook in Nederland) op menig bluesfestival.

Op 18 april jl. verscheen zijn nieuwe album ‘Deep In My Soul’. Het album is geproduceerd door Jim Gaines en is opgenomen in de Bessie Blue Studios in Stantonville, Tennessee.

Al meteen in het openingsnummer I Know wordt duidelijk dat de titel van het album volledig de lading dekt. Meeslepend gezongen soulblues met de Alabama Horns en de backing vocals van Trinecia Butler en Kimberlie Helton.
Mooi gitaarwerk is dan te horen in het uptempo Ain’t Got No Money. In de ballad met orgel en piano Mississippi Me brengt Wilson met zijn prachtige bariton een ode aan Mississippi en BB King. In het funky Tripping On You vallen de mooie baslijnen van Dave Smith op en in I Got Plenty de vrolijke piano van Mark Narmore.
In de prachtige soulballad Hold On To Your Love is het orgelspel van Rick Steff wonderschoon. Het funky titelnummer Deep In My Soul wordt grotendeels gedragen door de blazers en de groovy baslijnen.
Het gedreven drumwerk en een pittige gitaarsolo bepalen de kracht van I’m Walking. Een van de hoogtepunten is de soulblues ballad Crazy World, met orgel, melodieus gitaarwerk en backing vocals. Soulblues van grote klasse is ook Redhead Stepchild, waarin Wilson nog maar eens ten overvloede laat horen wat prachtige stem hij heeft.
Enigszins afwijkend is het rockende Voodoo met de wah wah gitaarriffs van Laura Chavez. Het slotakkoord is de traditional Couldn’t Keep It To Myself, met de zeer fraaie backing vocals van Mitch Mann, Brad Guin en Ken Waters. Alleen jammer dat deze gospel slechts 47 seconden duurt.  

Conclusie:
‘Deep In My Soul’ is een verpletterend mooi album.

Big Daddy Wilson - I Know ( Official Music Video )


Tracks:
01. I know
02. Ain’t Got No Money
03. Mississippi Me
04. Tripping On You
05. I Got Plenty
06. Hold On To Our Love
07. Deep In My Soul
08. I’m Walking
09. Crazy World
10. Redhead Stepchild
11. Voodoo
12. Couldn’t Keep It To Myself

Line-up:
Big Daddy Wilson – zang
Laura Chavez – gitaar
Dave Smith – bas
Steve Potts – drums
Will McFarlane – gitaar
Mark Narmore – toetsen
Rick Steff – orgel
Brad Guin – saxofoon
Ken Waters – trompet
Mitch Mann, Brad Guin, Ken Waters – backing vocals
Trinecia Butler, Kimberlie Helton – backing vocals

Website: Big Daddy Wilson

Foto Recensie: Big Daddy Wilson - Deep In My Soul


Ook op Blues Magazine ...