Big Creek Slim – Just Don’t Understand – Live Volume One
Format: CD / Label: Straight Shooter Records
Releasedatum: 1 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Hoe mooi is het als je een album beluistert, dat vol staat met zeer authentiek klinkende 50’s en early 60’s blues en dat album blijkt dan een nieuw album te zijn van een Deense blues act met de naam Big Creek Slim? Dat is precies wat er gebeurt op diens live in “B’Sharp” in Silkeborg opgenomen album. En zo aan de enthousiaste reacties van het publiek te horen werd zijn blues enorm gewaardeerd.
Big Creek Slim is zanger-gitarist Marc Rune uit het plaatsje Ikost. Hij is inmiddels toe aan zijn zesde album en sleepte in het verleden al menige Deense bluesprijs binnen. Op zijn live album wordt hij bijgestaan door een trio onder leiding van de magistrale gitarist Tomi Leino en verder drummer Mikko Peltola, bassist Jaska Prepula, harmonicaspeler Peter Nande en pianist Troels Jensen.
Big Creek heeft de beschikking over een krachtig stemgeluid dat enorm Howlin’ Wolf-achtig klinkt.

Dat is gelijk al te horen in de opener, Pony Blues, een nummer van Charley Patton, dat in de Deense uitvoering lekker losjes en lui swingt met rauw gitaarwerk en een huilende harmonica. Via dit nummer wordt je gelijk meegezogen naar de hoogtijdagen van de blues.
Na de slowblues Tumbleweeds zorgt Catfish Blues weer voor een feest van herkenning. Dit nummer is bekend door onder meer Muddy Waters maar werd geschreven door Robert Petway. En opnieuw neemt Big Creek Slim je weer mee op een rauw klinkende trip naar de basis van de elektrische blues. Bottle Up And Go is bekend van John Lee Hooker en dat betekent dus automatisch dat er een boogie aan de beurt is. Rauw en loom swingend met een loeiende harmonica.
In de eigen compositie I Just Don’t Understand steelt het vlammende gitaarspel van Tomi Leino de show. You Can’t Lose What You Never Had is een slowblues van Muddy Waters met hard en snijdend gitaarspel van zowel Big Creek Slim als Tomi Leino.
In het eigen nummer Do Somebody Wrong komt de Bo Diddley beat voorbij zetten, die aangevuld wordt met een aantal scheuten “Tequila”. De Diddley beat is uiteraard aanwezig is de cover van Bo Diddley’s Gunslinger. Pompend, swingend en mét maraca’s!!! Pianist Troels Jensen pakt de microfoon in I Keep Drinking, uiteraard een piano (slow) blues.
De afsluiter is een feestelijk swingende cover van Magic Sam’s What Have I Done Wrong. Een geolied groovend soulbluesnummer.

Dit album van de Deense Big Creek Slim neemt je op een magistrale wijze mee terug naar de dagen waarin emotie in de blues nog het belangrijkst was.


Tracklist:
01. Pony Blues
02. Tumbleweeds
03. Catfish Blues
04. Bottle Up And Go
05. I Just Don’t Understand
06. You Can’t Lose What You Never Had
07. Do Somebody Wrong
08. I Keep Drinking
09. Gunslinger
10. What Have I Done Wrong

Website: Big Creek Slim


Ook op Blues Magazine ...