Big Bo front

BIG BO – Traveling Riverside
Format: CD/ Label: Natural Records 
Releasedatum: 26 december 2015

Tekst: Paul Scholman

Op 26 december 2015 was de officiële releasedatum van ‘Traveling Riverside’ een product van Big Bo. Wie is Big Bo? “Big” Bo Brocken is een one-man-band bluesartiest uit Den Bosch die al wat jaartjes meeloopt en die zichzelf graag een purist noemt op het gebied van de authentieke blues.
Met een podiumervaring van 30 jaar en meer dan tweeduizend optredens ligt er dan nu ‘Traveling Riverside’ die maar liefst vijftien nummers telt, een naam met een duidelijke betekenis. Big Bo neemt je met deze cd mee langs de Mississippi River waarbij we diverse stromingen tegenkomen die werden gespeeld vanaf het prille ontstaan van de Delta Blues tot Piedmont style tot aan de Ragtime, Gospels, Mississippi Hills en Field Hollers. Authentieke Blues uit de ’20-er, ’30-er en ’40-er jaren van de vorige eeuw, zoals deze moeten hebben geklonken in de katoenvelden. Big Bo wil met zijn nieuwe cd een tribute brengen aan de oude meesters zoals Charley Patton, Robert Johnson, Muddy Waters, Brownie McGhee and Sonny Terry, Blind Willie McTell, Skip James en vele anderen. De cd omvat een greep uit zijn solorepertoire van de afgelopen dertig jaar, veel van de nummers behoren dan ook tot Bo’s absolute favorieten.
Op de plaat is een gastrol weggelegd voor Ruurd “Skinny Dog” van der Vegt, de mondharmonicaspeler waarmee Big Bo regelmatig te zien is in het duo The Mercymen. Op de cd speelt Ruurd mee op 3 nummers. Bo zelf maakt gebruik van verschillende verschillende gitaren, zoals een akoestische six en twelve string, elektrische- en resonator gitaren en een cigar box. Verder zijn bekende basdrum en hihat om het effect van een drumstel na te bootsen en speelt hij mondharmonica en washboard.
Bo nam alle opnamen live op en mixte en masterde zelf het gehele proces in zijn eigen studio: B Blue Music Productions. Het hoesontwerp werd verzorgd door Kristof Devos (www.kristofdevos.com) en Vera van Faassen was verantwoordelijk voor de fotografie.
Met het openingsnummer van de cd werkt Pony Blues (Charley Patton) gelijk aanstekelijk. Stil zitten is moeilijk en als je al zit waan je je op een waranda tussen de muggen aan een of andere delta oever. Dan kun je ook beter niet stil zitten. Devil Got My Woman (Skip James) is een prima uitgevoerde breekbare slow blues. Een ander hoogtepuntje is Catfish Blues (Muddy Waters) en ik denk dat Bo de vibraties van Muddy’s stem weet te toucheren, bijna onmogelijk. Come On Around To My House (Blind Willy McTell) is heerlijk in de hoogste versnelling op pakkende wijze vertolkt op deze plaat. En zo zijn eigenlijk alle nummers uit die oudheid uitstekend vertolkt door Big Bo. Hij heeft er het lef voor, want ga er maar even zitten in je uppie. Elk foute aanslag is hoorbaar. Heerlijk kwetsbaar. Dat is ook Me And The Devil (Robert Johnson). ‘Even’ met het akoestische gitaartje tokkelen en je vertolkt een dijk van een nummer, evenals de titeltrack Traveling Riverside van dezelfde Robert Johnson.
Pick A Bale Of Cotton (Leadbelly)is aanstekelijk en je vraagt je af wanneer Bo zich gaat verspreken, omdat het tempo oploopt. Dat gebeurt niet in deze versie en de harp van Ruurd Van Der Vegt moet hem maar zien bij te benen op het nummer. Tot slot wil ik het laatste nummer Grinnin’ In Your Face (Son House) nog even benoemen. Live al dikwijls gehoord, maar verveelt nooit. Meeslepend slaat Bo twee dikke bouten op elkaar en een basdrum er onder. Zingend gaat hij er voor en ik hoop dat Bo dit zo ook in Memphis kan vertolken tijdens International Blues Challenge eind januari.

Big Bo - Keep Your Lamp Trimmed And Burning

Deze plaat staat boordevol juweeltjes vertolkt door een bevlogen bluesman en ik denk dat Big Bo echt geen open deur intrapt door alleen maar covers te spelen. Hij heeft beoogt deze oude muziek weer onder de aandacht te brengen met ‘Traveling Riverside’. Keeping The Blues Alive heet dat geloof ik.

Tracks:
01. Pony Blues
02. Devil Got My Woman
03. Stranger Blues
04. Country Blues
05. Keep Your Lamp Trimmed And Burning
06. Catfish Blues
07. Come On Around To My House
08. Traveling Riverside Blues
09. Living With The Blues
10. Me And The Devil
11. Pick A Bale Of Cotton
12. Broke Down Engine
13. Fixin’ To Die
14. You Gotta Move
15. Grinnin’ In Your Face

Website: Big Bo

Big Bo - Catfish Blues - studio promo

 

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...