Foto Recensie: Big Bo - Preaching The Blues

Big Bo – Preaching The Blues
Format: CD / Label: Natural Records
Releasedatum: 16 februari 2018

Tekst: Bennuman

Het nieuwe album van Big Bo ‘Preaching The Blues’ is feitelijk de soundtrack van zijn theatervoorstelling waarin hij vertelt over het ontstaan van de blues in de Mississippi delta. Tijdens deze voorstelling volgen wij een jongeman die na zijn ontvoering uit West Afrika wordt verkocht als slaaf in New Orleans en maken wij de reis op muzikale wijze mee, door de delta en langs de Mississippi rivier.

Twaalf prachtige authentieke blues nummers geven een impressie uit de tijd van de katoenpluk op de plantages  als Dockery Farms en Stovall Plantation.

Big Bo heeft twaalf nummers uitgezocht van de ‘oer’ blues artiesten zoals onder andere Robert L. Johnson, Blind Willie Johnson, Bessie Smith en Charley Patton. Niet alleen is het op een voortreffelijke manier gezongen en gespeeld, maar ook is er bijzondere aandacht besteed aan de opnames. Alle nummers zijn in een middag live opgenomen met een originele microfoon uit de dertiger jaren, de BBC Marconi AXB en uiteraard in mono. Om de tijdgeest wat op te roepen is er aan de nummers een klein beetje gekraak en geruis van een 78 toeren plaat toegevoegd. Goed subtiel gedaan. De geluidskwaliteit vind ik alleszins acceptabel en het is technisch helder en mooi geproduceerd.

Ik noemde het al eerder, maar vooral de stem van Big Bo is prachtig en klinkt zeker ook authentiek. Zijn sterke gitaarspel op diverse gitaren met verschillende speel-technieken draagt daaraan bij. Voor de liefhebber noem ik graag de gebruikte gitaren: een Santa Cruz D/PW akoestische gitaar, een National Delphi-en een Republic Tricone Resonator gitaar en tenslotte een 3 string cigarbox gitaar. Ook speelde hij de blues harmonica op dit album. De opnames zijn gedaan in de Uncle Larson’s Studio in Den Haag door Marco van der Hoeven en Peter van Amstel, beiden verzamelaars van oude microfoons en vintage studio apparatuur.

Big Bo heeft met ‘Preaching The Blues’ een werkelijk prachtig en vaak ontroerend mooi album afgeleverd dat duidelijk met liefde voor de oude blues en hun componisten gemaakt is.

De presentatie van het album en de première van de theatervoorstelling is op 16 februari as in het Rietveld Theater in Delft.


Tracks:
01. Preaching Blues
02. Going Over The Hill
03. Trouble In Mind
04. Sic ‘Em Dogs On
05. Keep Your Lamp Trimmed And…
06. Back Water Blues
07. Mississippi Boweavil Blues
08. Southern Can Is Mine
09. Terraplane Blues
10. Pallet On The Floor
11. You’re Gonna Need Somebody…
12. Look At The People Standing At…

Website: Bo Brocken


Ook op Blues Magazine ...