Recensie: Big Black Bible Blues Band – Holy Roller Woman

Big Black Bible Blues Band – Holy Roller Woman
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 15 maart 2017

Tekst: Peter Marinus

Over Christian rock, oftwel muziek gemaakt vanuit een godsdienstige overtuiging, wordt vaak wat lacherig of huiverig gedaan. Het zou vaak oubollig of weeïg zijn. Dat vooroordeel kan, wat mij betreft, direct de deur uit want dit album van de Big Black Bible Blues Band uit New Orleans rockt die vooroordelen zeer krachtig van tafel.
De band werd in 2016 opgericht en bestaat uit het volgende blik muzikanten: David Dunkley (zang), Bill McCormick (leadgitaar), Hal Leath (ritmegitaar en piano), Jarry F. Ingers (bas), C.F. Seulb (drums), Slidey Seulb (gitaar), Slappy Seulb (bas), Elle Blue (orgel), Laurelle Terrero (zang), Eric Holm (gitaar), Lefty Poundem (drums) en Big Bad Boomer (timpani).

Deze club gaat direct spetterend rockend van start met Holy Roller Woman. Frisse bluesrock die het geluid van the Fabulous Thunderbirds vermengt met de rock & roll van Dave Edmunds. Vooral het knallende gitaarwerk van Bill McCormick valt hierbij op. Vervolges komt de stevig door raggende slowblues(rock) van Sho Shuda Stay’d (Rollin’ Like A Train) voorbij met vurig gitaarwerk en de rockende piano van Hal Leath (tevens producer van dit album).
De bluesrock shuffle Forever You Remain heeft een licht Booker T. & the MG’s sausje. Mede door het soulvolle orgelspel van Elle Blu. Hier is geen spoor van oubolligheid te bespeuren, wel van een stel zeer geïnspireerde muzikanten met een grote voorliefde voor de blues. Zangeres Laurelle Terrero voorziet de ballad Capsized van zeer krachtige zang. Opvallend is ook het brandende, David Gilmour-achtige, gitaarwerk. Devil’s Work (Big Black Bible) is een stukje zeer strijdvaardige, donkere rock waarin de duivel flink wordt aangepakt. Het nummer heeft een Bo Diddley-achtige beat.
Laurelle Terrero schittert wederom in de semi-akoestische shuffle Take Me By The Hand. Een ontspannen nummer in de beste J.J. Cale traditie. De ballad Now I Bow Down valt op door het vurige gitaarspel en de prima meerstemmige zang. Dat deze band kan rocken wordt andermaal bewezen in Wha Cha Ya Gonna Do.
Blue Piano is een instrumentaal nummer met de losjes rockende piano van Hal Leath in de hoofdrol. Elle Blu op orgel eist trouwens ook een belangrijke rol in dit nummer op. Goin’ Home is een naargeestig nummer waarin je een ter dood veroordeeld gevangene hoort, wiens executie over een aantal minuten gaat plaats vinden. Hij bekeert zich op het laatste moment, gegoten in een Santana-achtig muzikaal jasje.
Het album wordt afgesloten door een brokje pure gospel in All Is Well. Piano en zang met de boodschap dat alles gelukkig weer goed komt.

Hoezo kan een christelijke band geen rockend blues album afleveren? Deze band bewijst dat hun geloofsovertuiging ze juist extra kracht geeft om een swingend album te produceren. Van de teksten mag ieder het zijne denken. Mij zitten ze in in ieder geval niet in de weg.
Ik hoop dat er wat Nederlandse clubs zijn, die de ballen hebben, om deze band eens te boeken. Ze gaan er absoluut geen spijt van krijgen!

Tracklist:
01. Holy Roller Woman
02. Sho Shuda Stay’d (Rollin’ Like A Train)
03. Forever You Remain
04. Capsized
05. Devil’s Work (Big Black Bible)
06. Take Me By The Hand
07. Now I Bow Down
08. Wha Cha Ya Gonna Do
09. Blue Piano
10. Goin’ Home
11. All Is Well

Website: www.facebook.com/BigBlackBible

16 augustus 2017|Categories: Recensies|Tags: |1 reactie

Eén reactie

  1. Dennis 10 oktober 2017 om 21:22 - Antwoorden

    Inderdaad, super album! En toffe recentie zonder vooroordelen, respect!

We horen graag je mening! Voeg reactie toe