Beth Hart and Joe Bonamassa - Black Coffee

Beth Hart & Joe Bonamassa – Black Coffee
Format: CD – Limited CD Box – Black Vinyl – Limited Red Vinyl – Digital
Label: Provogue
Releasedatum: 26 Januari 2018

Tekst: Jos Verhagen

Iedereen die de blues een beetje volgt kent Beth Hart en Joe Bonamassa, deze twee toppers musiceren al een paar jaar samen op gezette tijden. Hoewel beiden er een gedegen eigen carrière op nahouden zijn hun gezamenlijk optredens van hoge klasse. Drie maal eerder brachten zij een cd/dvd uit en ‘Live In Amsterdam‘ (cd/dvd) is een must see voor iedere blues liefhebber. Maar ook ‘Don`t Explain‘ en ‘Seesaw’ zijn zeer de moeite waard. De samenwerking tussen deze twee is met wederzijds respect. Beth Hart zegt hierover dat de samenwerking voor haarzelf de uitdaging biedt nummers te zingen die normaal niet op haar pad liggen. Voor Joe om nummers te spelen en arrangeren die buiten zijn gebruikelijk werksfeer liggen.

Op deze vierde cd van hun samenwerking blijkt maar weer eens wat een top zangeres Beth Hart is die ook in de USA steeds meer waardering ontvangt. Van vet rockend tot ingetogen van alle markten is ze thuis. Joe Bonamassa laat zoals altijd horen waarom hij op de top van de berg staat, zijn gitaar kwaliteiten zijn werelds, maar in dit werkstuk laat hij horen ook een groot arrangeur te zijn, de bandleider die de richting aangeeft. Soms de eer in een nummer aan Beth latend om dan vervolgens zelf genadeloos uit te pakken.

Uiteraard omringen zij zich met topmuzikanten, nemen zij de nummers gezamenlijk in een studio op. Beth Hart zegt hierover, om de juiste feel in een nummer te kunnen gooien is het belangrijk voor haar om de band te kunnen zien spelen. Ze openen met een knaller, Give It Everything You Got en dat doen ze. Beth schreeuwt hier als een dolle, het geheel smeuïg ondersteunt door blazers en de stampende groove, met een vette bas en gitaarsolo maakt dit het tot een onweerstaanbaar nummer. Beter kun je een cd niet beginnen.
Dit begin krijgt met Etta James, Damn Your Eyes en de titel track Black Coffee een sterk vervolg. Deze Ike en Tina Turner track wordt door Beth op magistrale wijze vertolkt. Alles gooit ze in de strijd. Vervolgens neemt het gezelschap gas terug en volgt een ingetogen soulvolle vertoking van Ella Fitzgeralds Lullaby Of The Leaves. Net wanneer het nummer zich naar een einde toewerkt, komt Joe Bonamassa met een stukje signatuur gitaarwerk.
Het big band-achtige Why Don’t You Do Right en de boogie Saved, spreken mij persoonlijk wat minder aan. Maar in Sitting On The Top Of The World laten zij horen daadwerkelijk op de top te zitten, Joe opent deze slowblues versie met een fijn gitaar intro waarna zij een versie van dit nummer neerleggen met alle ingrediënten die een top nummer nodig heeft, vette solo`s, lekker Hammondwerk, krachtige zang, fijne blazers. Om te bevestigen dat zij inderdaad op de top of de world zitten zetten zij met het Lucinda Williams nummer Joy, een orgasme aan spel plezier, aan passie en intensiteit neer. Dit is by far de beste vertolking van dit nummer die ik gehoord heb, de intensiteit die zij in deze versie stoppen brengt mij tranen in de ogen, dit is top musiceren.
Met het mooie Soul On Fire, laat Beth hart wederom horen wat een fijne zangeres ze is. Dit nummer is haar op het lijf geschreven met Joe die hier een rol voor zichzelf opeist, waar hij veelal een gedienstige rol speelt. Het afsluitende en stampende Addicted is ook weer zo’n samenkomst van twee gelijk gestemde zielen die addicted zijn, addicted aan het maken van goede muziek.

Ik kan alleen maar hopen dat aan het eind van het jaar iedereen deze plaat zich nog kan herinneren om op de jaarlijstjes te plaatsen. Zij tweeën flikken het weer en laten hier zo aan het begin van 2018 het blues jaar knallend beginnen!


Tracklist:
01. Give It Everything You Got
02. Damn Your Eyes
03. Black Coffee
04. Lullaby Of The Leaves
05. Why Don’t You Do Right
06. Saved
07. Sitting On Top Of The World
08. Joy
09. Soul On Fire
10. Addicted

Band:
Rob McNelley (Rhythm Guitar)
Michael Rhodes (Bass)
Anton Fig (Drums/Percussion)
Reese Wynans (Keyboards),
Ron Dziubla, Paulie Cerra (Saxophone)
Lee Thornburg (Horn Arrangements/Trumpet/Trombone
Mahalia Barnes, Jade Macrae en Juanita Tippins (Backing vocals)

Website:
Beth Hart
Joe Bonamassa

Te zien en te horen:
Beth Hart:
12 mei: Amsterdam – Ziggo Dome

Joe Bonamassa:
09 juni: Grollo – Holland International Blues Festival
10 juni: Oostende (B) – Kursaal

Foto Recensie: Beth Hart & Joe Bonamassa – Black Coffee


Ook op Blues Magazine ...