beth-hart

Beth Hart – Better Than Home
Format: CD. Label: Provogue. Releasedatum: 13 April 2015

Tekst: Jeroen Bakker

Met een zwaar uitverkochte Heineken Music Hall nog maar net achter de rug en een optreden op North Sea Jazz voor de boeg lijkt het Beth Hart alleen maar voor de wind te gaan. In Nederland kan ze al vanaf de eerste keer in Paradiso – de kleine zaal werd in allerijl vervangen door de grote zaal – niet meer stuk en groeit haar populariteit nog altijd met rasse schreden. De Amerikaanse zangeres geniet er volop van en geef haar eens ongelijk. Ze heeft er, op zijn zachtst gezegd, wel eens slechter voor gestaan en dat ze ook op het podium een en al levenslust uitstraalt mag gerust een godswonder worden genoemd.

Deze week verschijnt ‘Better Than Home’, haar nieuwe album dat op voorhand al haar meest introspectieve, een mooi woord voor zelfbeschouwend, tot dusver werd genoemd. Niet zo moeilijk wanneer je haar al een poosje volgt. Beth schrijft over alles wat haar bezighoudt en in het overgrote deel van de teksten speelt het, in haar geval, bijzonder nare verleden daarin een voorname rol. Naarmate de jaren verstrijken en ook de liefde onvoorwaardelijk blijkt te zijn, wordt de toon van haar teksten iets gematigder en lijkt frustratie, teleurstelling, rancune en verdriet, plaats te hebben gemaakt voor hoop, verzoening en positiviteit.

Echter, ‘Zonder de juiste medicatie en een uiterst bekwame psychiater’ zoals Beth onlangs zelf opbiechtte, zou ‘Better Than Home’ nooit zijn verschenen. Het resultaat is in ieder geval verbluffend. Op het album horen we een zeer oprechte artieste die stevig in haar schoenen staat en prima weet om te gaan met gedane zaken. Dit is zonder twijfel mede te danken aan de kracht van de liefde die ze in het aan haar man Scott opgedragen Mechanical Heart verwoordt. Ook de rol van haar familie blijkt nog altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Werd ‘My California’ nog opgedragen aan haar moeder, deze keer lijkt ze zich eindelijk verzoend te hebben met de vroegere fratsen van haar vader en draait het op ‘Better Than Home’ om haar ‘oudeheer’. In het magistrale epos Tell Her You Belong To Me maakt ze in zes minuten duidelijk wat dit betekent op een manier zoals alleen zij dat kan. Het moment waarop zij smekend haar eis aan hem duidelijk maakt ‘So Tell Her, Tell Her, Tell Her You Were Fooling!’ is veelzeggend en behoort tot de absolute hoogtepunten uit haar gehele oeuvre. Het album is naast dit indrukwekkende excuus tevens een blijk van waardering voor de mooie dingen in het leven. Op ‘Better Than Home’ heeft ze een groot gedeelte van haar verleden in positieve energie getransformeerd.

Mocht je een aanschaf van dit album overwegen let dan op. Je zou het, volgens Beth, meest belangrijke nummer van dit album kunnen missen. Hier heeft ze een wel heel belangrijk punt want waarom Mama This One’s For You alleen als bonustrack verkrijgbaar is op de gelimiteerde uitgave is een groot raadsel.

1. Might As Well Smile
2. Tell ‘Em To Hold On
3. Tell Her You Belong To Me
4. Trouble
5. Better Than Home
6. St. Teresa
7. We’re Still Living In The City
8. The Mood That I’m In
9. Mechanical Heart
10. As Long As I Have A Song
11. Mama This One’s For You (Bonus)*

* Bonus Track: available on limited edition only

Website Artiest: www.bethhart.com


Ook op Blues Magazine ...