Beth Hart - Bang Bang Boom Boom

BETH HART – BANG BANG BOOM BOOM
Format: CD / Label: Mascot Label Group / Provogue / Release: 8 October 2012

Tekst: Jeroen Bakker

Met grote regelmaat weet Beth Hart haar Nederlandse fans op de een of andere manier een speciaal gevoel te bezorgen. De tournees zijn hier zeer succesvol en met het uitbrengen van Bang Bang Boom Boom heeft de Amerikaanse zangeres weer een goed excuus om enige promotionele activiteiten te ondernemen. Deze keer heeft de 40-jarige artieste na de succesvolle samenwerking met Joe Bonamassa op Don’t Explain een 11 tracks durend album op geheel eigen kracht gemaakt hoewel… op geheel eigen kracht?

Het begint onderhand ééntonig te worden maar ook deze produktie is voor rekening van Kevin Shirley die er wederom in is geslaagd om de betreffende artieste uit haar ‘comfortzone’ te trekken. Beth zou voor dit album maar liefst vijftig nummers hebben geschreven en na beluistering door de, inmiddels zeer succesvolle, producer zijn gevraagd om met iets te komen ‘waar je je zelf heel prettig bij voelt zonder dat je daarbij rekening hoeft te houden met de mening van anderen’. Beth doet dus elf nummers lang iets wat ze zelf heel graag doet en dat is goed te horen als je naar bijvoorbeeld de ‘brassy’ gospel van Spirit of God luistert of het orkestrale jazzy Swing My Thing Back Around. Deze kant van Beth kenden we nog niet maar het zal weinigen verrassen dat ze hier uitstekend mee weg komt. We krijgen er bovendien ook nog eens een piano-solo bij. Hoogtepunt is There In Your Heart waarin we Hart horen zingen op een manier zoals we haar nog niet eerder gehoord hebben. Joe Bonamassa levert met een prachtige solo een belangrijke bijdrage aan de climax van het ‘hartverscheurende’ epos. Een liedje kun je het namelijk nauwelijks noemen. Als dit een voorbode is van het vervolg op Don’t Explain dat in januari van het volgende jaar zal worden opgenomen…

Is er dan niets meer te horen van de prachtige rockstrot zoals we die van haar gewend zijn? Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en Better Man is gewoon een ouderwetse op dat gebied, een krachtige zoals ze er al zoveel heeft gemaakt. Komt goed uit want zo houdt ze haar trouwe fans tevreden maar daarnaast zullen er zich tijdens de komende tournee veel nieuwe liefhebbers aan het front melden. Beth Hart heeft met Bang Bang Boom Boom een zware last van zich afgegooid maar zal tegelijkertijd de vruchten plukken van haar gewaagde uitstapjes op dit nieuwe album die we als zeer geslaagd kunnen bestempelen. Voor een kleine voorbeschouwing is het wellicht raadzaam om Later with… Jools Holland in de gaten te houden. Grote kans dat we daar Beth Hart in dat prachtige BBC-muziekprogramma tegen komen.

Tracklist
Baddest Blues
Bang Bang Boom Boom
Better Man
Caught Out In The Rain
Thru The Window Of My Mind
With You Everyday
Spirit Of God
Swing My Thing Back Around
There In Your Heart
The Ugliest House On The Block
Everything Must Change

Tourdata – November / December 2012
18 November Paradiso, Amsterdam
20 November Effenaar, Eindhoven
21 November Tivoli, Utrecht
4 December Atak, Enschede
6 December Orpheus, Apeldoorn
9 December Paard, Den Haag
11 December Oosterpoort, Groningen
13 December Bosuil, Weert
15 December Patronaat, Haarlem

Website: www.bethhart.com


Ook op Blues Magazine ...