Beth Hart and Joe Bonamassa - Dont Explain

BETH HART & JOE BONAMASSA – DON’T EXPLAIN

Format: CD / Label: Provogue / Datum Release: 26 september 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jeroen Bakker

Op, voor en achter het festivalpodium waren ze elkaar al eens tegengekomen maar tot een volledige samenwerking in de studio was het nog niet gekomen. De klik die zich, vanaf het prille begin, tussen Beth Hart en Joe Bonamassa ontwikkelde heeft er toe geleid dat beiden besloten om tien klassieke souljuwelen op geheel eigen wijze te vertolken.

Het voorproefje werd 12 augustus gepresenteerd middels een op de site aangeboden gratis verkrijgbare download van Well, Well waar het duo in de huid kruipt van Delaney & Bonnie, een stel dat zeven dagen na een eerste ontmoeting in 1967 ging trouwen, vervolgens besloot samen muziek te maken en uiteindelijk o.a. Eric Clapton en George Harrison als tijdelijke begeleiders in de band had. Het in 1972 verschenen nummer is nu, bijna 40 jaar later, onderdeel van een collectie unieke vertolkingen geworden.

Beth Hart And Joe Bonamassa – Well Well by Provoguerecords / Pre-order your copy now

Van Beth Hart was haar voorliefde voor zangeressen als Billie Holiday en Aretha Franklin reeds lange tijd bekend maar voor Bonamassa lijkt het gebodene op Don’t Explain een ware ‘coming-out’. Niet langer wordt getracht alle ruimte met gitaargeweld te vullen maar, zoals het een echte soulman betaamt, is het de gevoelige benadering die de kracht van de muziek vormt.

Opvallend en zeer geslaagd is de uitvoering van Tom Waits’ Chocolate Jesus waarin Bonamassa duidelijk onder invloed van gitarist Marc Ribot te werk is gegaan maar toch een heel eigen draai aan de track heeft kunnen geven terwijl Hart aantoont uitstekend overweg te kunnen met het werk van de excentrieke performer.

Eveneens bijzonder is de keuze voor het jazzy Your Heart Is As Black As Night van Melody Gardot, een wonderschone track van de oogverblindende zangeres die er onlangs mee te zien was in een prachtige ludieke commercial voor een Frans automerk (zie Youtube: Publicité – Renault Bose Edition avec Melody Gardot). Zowel Hart als Bonamassa blijven hier sterk tegen het origineel aanleunen.

Van Beth Hart kan overigens vermeld worden dat ze zich op dit album meer dan ooit van haar ‘donkere kant’ laat horen. De uitvoering van het overbekende I’d Rather Go Blind is ronduit majestueus en Brook Benton’s I’ll Take Care Of You wordt, mede door de verbluffende gitaarpartij van Bonamassa, naar een grote hoogte gebracht. En nu we er toch zijn, moet Hart hebben gedacht, kunnen we net zo goed de gospel prediken in het swingende Something’s Got A Hold On Me waar met het bijpassende koor en toetsen een heuse zwarte religieuze sfeer wordt gecreëerd.

Beth Hart & Joe Bonamassa – I’ll Take Care Of You (Single) / Pre-order your copy now

Zo is er alles bij elkaar genomen een grote diversiteit op Don’t Explain te vinden die absoluut naar meer smaakt. Het venijn blijkt echter in de staart te zitten als Hart en Bonamassa elkaar helemaal gevonden lijken te hebben in een orkestrale uitvoering van Ain’t No Way, een zwaar onderschatte soulklassieker die in 1968 door Carolyn Franklin voor haar oudere zus Aretha werd geschreven.

Samenvattend kunnen we concluderen dat met de totstandkoming van het indrukwekkende Don’t Explain, de vriendschap tussen Beth Hart en Joe Bonamassa niet beter bezegeld had kunnen worden.

Tracklist:

  1. Sinner’s Prayer
  2. Chocolate Jesus
  3. Your Heart Is As Black As Night
  4. For My Friends
  5. Don’t Explain
  6. I’d Rather Go Blind
  7. Something’s Got A Hold On Me
  8. I’ll Take Care Of You
  9. Well, Well
  10. Ain’t No Way

Website artiest: http://www.hartandbonamassa.com/


Ook op Blues Magazine ...