Foto Recensie: Ben Prestage - One Crow Murder

Ben Prestage – One Crow Murder

Formaat: CD/ Label: Ben Prestage/Release: maart 2011
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Imco Ceelen

Deze zomer komen er weer een handvol exotische muzikanten naar onze bluesspots in Nederland om eens te laten horen hoe blues over de grens klinkt op dit moment. Een fris buitenbeentje vind ik dan toch weer Ben Prestage, de Florida-Swamp-Bluesman die in zijn eentje altijd de atmosfeer weet op te vullen met zijn eigenzinnige stijl.
Onder andere zal hij te bewonderen zijn op Ribs & Blues, Groeten uit Grolloo festival en een hoop stekkies door heel Nederland heen. Om goed ingevet bij zijn optredens te verschijnen is het dan ook zaak om zijn nieuwste creatie eens goed te beluisteren.

Bij het afspelen van One Crow Murder wordt ik weer gelijk gegrepen door het bekende geluid van deze man. Vertrouwde sinistere bluesklanken waar niet voor niets de stempel “Swampy” op gedrukt wordt. Teksten die gaan over duistere onderwerpen verpakt in het lichte kundige muzikale spel van voortstuwende drums, mondharmonica en uiteraard het bekende vingervlugge roots-gitaarwerk. Op het podium doet deze Ben Prestage het allemaal in zijn eentje. Ik meen aan de opname te horen dat er hier en daar wel gedubbeld is. Aangezien ik de nummers digitaal van bluesmagazine.nl heb ontvangen, kan ik jammergenoeg het hoesje er niet op naslaan om hier wat dieper in te duiken. Het maakt ook in het geheel niet uit overigens. Het klinkt allemaal spontaan en authentiek, alsof de man in je huiskamer met de het hele circus op de bank een privéconcert aan het geven is.

Nummers als “Tell the devil I’m gone”,Fishing in the dark“, “Three Hots and a Cot” stemmen me gelijk vrolijk door de frivole aankleding, terwijl hij met “Amsterdam rag” ons duidelijk maakt dat hij als een ware bluesmuzikant de authentieke stijlen ongelooflijk goed beheerst.

Toch hoor het nog het liefst de wat donkerdere “One Crow Murder“, “Shine Moon” en een van mijn favoriete Georgia Tom nummers “If you want me to love you“, een van de meer lugubere “love songs” in de geschiedenis van de blues. 
Dit onderscheidt Ben Prestage van een hoop andere bluessolisten. Hier en daar lekker bizar alsof ze zo in een Tarentino film gebruikt kunnen worden.
Slepende cigarbox slides en onverwachte wendingen is waar het deze keer wederom om draait. Het is echt de moeite waard deze plaat in je collectie op te nemen. Als je geluk hebt neemt hij er genoeg mee naar Nederland en zou je er zo maar eens een van de beste man zelf kunnen bemachtigen.

Tracks:
01 – Tell The Devil I’m Gone
02 – Amsterdam Rag
03 – The Ballad Of Ray & Rudy
04 – Take Sick & Die
05 – One Crow Murder
06 – When I First Met You Baby
07 – I Wish I Was In New Orleans
08 – Shine Moon
09 – If You Want To Love You
10 – Three Hots And a Cot
11 – See What My Buddy Done
12 – Fishin’ In The Dark
13 – Hoot With The Owls

Internet: www.benprestagemusic.com & http://www.myspace.com/bprestage

Tourdates:
02 juni: middag: De Beyerd, Breda / avond: Morrison’s Pub, Rossum
03 juni: Gemert Swingt, De Bunker, Gemert
04 juni: middag: Bluesfestival, Zoetermeer / avond: De Weegbrug, Roermond
05 juni: Goezot Festival, Oud Turnhout (B) –
06 juni: Meneer Frits, Eindhoven
07 juni: Q-Bus, Leiden
08 juni: Den Bromfiets, Bonheiden (B)
09 juni: Crossroads Cafe, Olen (B)
10 juni: Rambler, Eindhoven
11 juni: Groeten Uit Grolloo Festival, Grolloo
12 juni: Ribs & Blues, Raalte
13 juni: Blast, Asten
25 juni: Nix Bluesclub, Enschede


Ook op Blues Magazine ...