Ben J. Carter – These Winters They Howl
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 25 augustus 2017

Tekst: Peter Marinus

Met dit album levert singer-songwriter Ben J. Carter, uit Melbourne, Australië, een zeer indrukwekkend debuut af. Hij wordt in eigen land al geroemd om zijn slide gitaarspel en dat is ook zeer terecht.
Ben combineert op dit album folk met bues. Doordat hij op de meeste nummers wordt bijgestaan door een strijkers sectie, bestaand uit Anita Qualye op cello, Jason Bunn op viool en Hannah Francis op fiddle, ontstaat er een heerlijk dromerig sfeertje.

Dat is gelijk al te horen in Ain’t No Reason. Dat begint met een magistraal strijkers intro. Het nummer wordt ook nog eens opgesierd door Ben’s bluesy slide werk. Tel daar zijn warme stemgeluid bij op en je hebt een prachtnummer. De strijkers zijn ook weer aanwezig in de folky shuffle Cut The Ties. Een wonderschoon nummer met heerlijk dromerige fiddle. Een akoestische slide luidt op bluesy wijze No Friend Of Mine in. Een fel stampend countryblues nummer.
De blues is ook zeer duidelijk aanwezig in de cover van het Skip James nummer Hard Time Killing Floor Blues. Ben transformeert dit nummer tot een melancholiek, landerig nummer met wederom prima slide werk. De slide is er zeer snijdend bij in de bluesy folk stamper Empty Streets. Red Flag is een intieme folkballad met stemmige cello en prachtige zang.
Ben is in zijn eentje te horen in het instrumentale Lyell Canyon waarin hij laat horen dat hij de finger picking techniek ook ruim onder de knie heeft. In de folkballad Bury Me By The Oak Tree steelt de cello de show.
Dit zeer indrukwekkende album wordt afgesloten met Sweet Way. Een dromerige folky bluesnummer dat bij tijd en wijle aan Ry Cooder’s filmmuziek doet denken.

De combinatie van folksongs (en blues) met de melancholieke strijkers levert een opmerkelijk, maar vooral wonderschoon debuut album op.

Tracklist:
01. Ain’t No Reason
02. Cut The Ties
03. No Friend Of Mine
04. Red Flag
05. Hard Time Killing Floor Blues
06. Lyell Canyon
07. Bury Me By The Oak Tree
08. Empty Streets
09. Sweet Way

Website: Ben J. Carter