Ben Hemming – The Devil Beside Me
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms kunnen de onderwerpen van de teksten op een album al een behoorlijk bluesgevoel geven. Ook al is de muziek niet direct pure blues. Neem nu het derde album van de Britse singer-songwriter Ben Hemming uit Worchester, Midlands.
Elk nummer, en ik bedoel dan ook echt élk nummer, staat boordevol ellende qua gevoelens. Bitterheid, wanhoop, eenzaamheid, het komt allemaal voorbij.

Qua muziek zitten er wel bluesinvloeden in Ben’s muziek. Zo is de opener Dead Man Blues een donker traag dreunend nummer met een bluesy geluid. Rauw slepend met een schurende elektrische gitaar. Ben voelt zich na een opsomming van allerlei ellendige zaken hoorbaar niet echt beter.
Inside sleept zich muzikaal al even traag voort als zijn voorganger. Ben probeert ons zijn zielenroerselen uit te leggen in een naargeestig raspend nummer. Zware kost waarin in de verte al even wanhopig klinkende Kurt Cobain vocalen sluimeren. In Feeling Holy voelt Ben zich zowel heilig als eenzaam. Dit gevoel wordt door hem vertaald in een zeer log slepend nummer, dat bij vlagen behoorlijk hard kolkt. “Never had a heart cause I sold my soul” geeft direct de sfeer van Never Had A Heart weer. Ook dit nummer is muzikaal weer loodzwaar en trekt richting het solowerk van Chris Cornell of zelfs Radiohead.
I Know It To Be True heeft breekbare en desolate momenten én trage loodzware riffs. Het onderwerp “het Laatste Oordeel” oftewel de Apocalypse maakt het er allemaal niet vrolijker op. In de broeierige donkere rock van Take This Life pakken zich weer de nodige donkere wolken samen rond Ben. Dit nummer zit vol met schurende en gekartelde gitaarklanken.
Me And The Leper is behoorlijk bluesy en start gelijk met Ben’s ontmoeting met de Duivel, die hij in de goot tegenkwam. Muzikaal klinkt dit nummer als een naargeestig snijdende bluesy shuffle, alsof de ook al nooit al te vrolijke Thom Yorke (Radiohead) zich aan de blues waagt.
One Eyed King is een stomend raggende countryblues met een ziedend hard geluid. Ben heeft het weer behoorlijk zwaar in het door The Doors beïnvloed The Sea, blijkens teksten als “Everyday I walk this cursed earth is another day I regret my birth”.
Verschijnt er dan echt geen enkel sprankje van hoop op dit album? Nee dus! Ben blijft somber en zwartgallig en sluit zich af voor de boze buitenwereld in de traag bonkende countryblues The Devil Beside Me.

Ben Hemming maakt ons op dit album deelgenoot van zijn donkere zielenroerselen. Dit is bepaald geen “makkelijk” album. Verwacht dus niet dat je vrolijk gaat worden van dit album maar neem van mij wel aan, dat dit album een ongenadige diepe indruk maakt!


Tracklist:
01. Dead Man Blues
02. Inside
03. Feeling Holy
04. Never Had A Heart
05. I Know It To Be True
06. Take This Life
07. Me And The Leper
08. One Eyed King
09. The Sea
10. The Devil Beside Me

Website: Ben Hemming


Ook op Blues Magazine ...