Foto Recensie: Ben Hemming - City Of Streets

Ben Hemming – City Of Streets
Format: CD / Label: Eigen Beheer – Ben Hemming
Releasedatum: 8 maart 2017

Tekst: Bennuman

Een Engels muziekblad noemde onlangs de muziek van Ben Hemming ‘de nieuwe blues’ en inderdaad, die gedachte was bij mij ook opgekomen.

Het is geen vrolijke plaat. De titel ‘City Of Streets’ is door Ben gekozen omdat de meeste songs geschreven zijn in Londen, en belangrijker, hij de vereenzaming en afzondering van de hedendaagse moderne binnensteden in een paar woorden wilde vatten. In dat laatste is hij zeer goed geslaagd.

Zijn muziek heeft blues invloeden terwijl zijn teksten sterk literair beïnvloed zijn door de ‘beat’ schrijvers uit de jaren zestig. Bijvoorbeeld Jack Kerouac, hij is voor Ben een held wat betreft zijn proza, maar ook zijn levensstijl. Soms proef ik ook iets van de sfeer van The Doors. Goed hoorbaar is dat Kurt Corbain’s stem en teksten een duidelijke stempel op het werk van Ben Hemming hebben gedrukt.
Wat tevens een belangrijke rol speelt in zijn gitaargeluid is dat hij op zijn Gibson J75 de lage E snaar verlaagd heeft naar D. Dat geeft een wat donkerder en ook soms een wat rammelend geluid als de snaar (door de lage spanning) tegen de fretten aan schuurt.

Ben Hemming is opgegroeid in de omgeving van Worcester in de Engelse Midlands. Veel was daar op muzikaal gebied niet te doen en zelfs gitaarles nemen na schooltijd werd gezien als afwijkend gedrag. Toen hij begin twintig was, verhuisde hij dus naar Londen waar hij tot nu toe is gebleven.

Na de release van zijn eerste album ‘Broken Man’ vroeg een goede vriend van hem of hij niet wat wilde opnemen in de Grand Cru Studio, een honderd jaar oude Nederlandse aak liggend in de Theems in het centrum van Londen. Deze goede vriend bleek de opnameleider te zijn van deze studio die nog steeds in het bezit is van de gitarist van The Who, Pete Townshend.
Het resultaat was een single met Rambling Man op de A kant en The Colour Of My Blues op de andere. Beide nummers staan trouwens, in een iets andere versie, op het album ‘City of Streets’. Hierna vertrok hij in de wintermaanden van 2016/2017 met producer Nick Terry en de mannen van zijn band, Raf Ruocco (bas) en Eric Young (drums), naar de Velvet Recording Studio in Noorwegen om ‘City Of Streets’ op te nemen. Nick had hier eerder gewerkt met o.a. The Libertines en was er erg enthousiast over.

Zoals ik al schreef is het geen vrolijke plaat, maar wel een hele goede. Op het eerste gehoor is het wellicht wat vlak en somber, maar na een paar keer luisteren, zeker met de tekst erbij, wordt je gepakt door zijn stem, de tekst en vooral de sfeer. Wellicht is dit laatste ook te danken aan de donkere Noorse winter.

‘De witte stads-blues’, het is een treffende  categorie en indringend gebracht door Ben Hemming op zijn nieuwe album ‘City Of Streets’.

Ben Hemming - Rambling Man

Tracks:
01. Rambling Man
02. The Colour of My Blues
03. My Drinking Days
04. Devil’s Soul
05. Got It Nailed
06. Nashville
07. I Feel It
08. Blind
09. The Line
10. The River
11. High

Website: Ben Hemming

Op 8 juli treedt Ben Hemming op in ‘De Tanker in Noord’ in Amsterdam.

Behind The Scenes Of Recording 'City Of Streets'


Ook op Blues Magazine ...