Ben Granfelt – My Soul Live To You
Format: CD / Label: Sprucefield Oy Ltd.
Releasedatum: 10 mei 2019

Tekst: Peter Marinus

De Finse gitarist en zanger Ben Granfelt, uit Helsinki, mag met recht een zeer veelzijdige artiest genoemd worden. Zo was hij in het verleden lid van bands als de rauwe Gringos Locos, The Leningrad Cowboys, Wishbone Ash en Los Bastordos Finlandeses. Daarnaast bracht hij ook een groot aantal soloalbums uit en is hij nu toe aan album nummer zeventien. Dit is een live in Duitsland opgenomen album waarop Ben begeleid wordt door Masa Maijanen (bas) en Santeri Saksala (drums).
De veelzijdigheid is op dit album goed te horen.

Zo opent Ben met de lekker lomp beukende boogie Hangman’s Tree. Een nummer met snijdend hard gitaarwerk, dat naadloos aansluit bij Trout, Travers en consorten. Daarna schakelt Ben over op het meer rockgerichte Wayward Child. Een hoekig midtempo nummer met Neil Young & Crazy Horse invloeden en prachtig, haast fluitend, gierend gitaarspel.
Ook de funky blues komt aan de beurt in Confession Time. Een geolied groovend nummer met schroeiend hard gitaarwerk. De stuwende funky bluesrock van A Better PLace ligt vervolgens meer in het straatje van Walter Trout of Robin Trower. Halverwege gaat dit nummer over in een psychedelisch zwevend geluid.
Ben’s raspend harde gitaar staat centraal in het vet groovende bluesrocknummer Heart On Your Sleeve. De traag hakkende shuffle Open Road zal door de bluesrock liefhebbers met open armen ontvangen worden mede door het Robin Trower/Frank Marino-achtige gitaarspel.
Na een loom spacey intro barst Check Up From The Neck Up los. Een onweerstaanbaar groovend bluesrock nummer met een duidelijke Hendrix tik. Ben is in zijn eentje te horen met zwevende warme gitaarklanken in Endless waarin hij aantoont dat hij ook het jazzy, John Abercrombie-achtige, werk aan kan. Dit nummer gaat over in My Soul To You, een soulblues ballad. Een intiem nummer waarin Ben moeiteloos switcht van jazzy naar SRV-achtig spel. Vervolgens spuwt de band vuur in de kolkende bluesrock boogie Almighty Blues. Een bijna negen minuten lang nummer, dat hoorbaar bij het publiek in de smaak viel.
Going Home is een melodieuze vorm van de bluesrock waarin Ben als een hardere variant van Snowy White of, nog toepasselijker, Wishbone Ash klinkt. De instrumentale ballad Sunrise grijpt terug naar het rustigere werk van Jimi Hendrix (“Angel”). Ben’s echtgenote, Jasmine Wynants-Granfelt is op zang te horen in de beukende bluesrocker This Is Love, een cover van het PJ Harvey nummer.
Heel toepasselijk wordt het album afgesloten met een cover van het Wishbone Ash nummer Faith Hope & Love, een bluesy ballad.

Het nieuwe Ben Granfelt album zal ongetwijfeld zijn weg weten te vinden naar de verzamelingen van de bluesrock fans. Ik hoop dat deze veelzijdige gitarist nu eens echt bij ons gaat doorbreken!


Tracklist:
01. Hangman’s Tree
02. Wayward Child
03. Confession Time
04. A Better PLace
05. Heart On Your Sleeve
06. Open Road
07. Check Up From The Neck Up
08. Endless
09. My Soul To You
10. Almighty Blues
11. Going Home
12. Sunrise
13. This Is Love
14. Faith Hope & Love

Website: Ben Granfelt


Ook op Blues Magazine ...