Ben Caplan – Old Stock
Format: CD – LP – Digital / Label: Membran
Releasedatum: 28 Juni 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Ben Caplan brengt op zijn nieuwe album het verhaal van twee Roemeense immigranten die in 1908 in Canada arriveren, de soundtrack van de gelijknamige theaterproductie. Een meditatie over afkomst, religie, normen & waarden en hoe gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis ons allemaal raken. Een soort conceptalbum dus.
Het vehikel van de rockbands in de jaren zeventig met hele plaatkanten gevuld epische verhalen over ruimteschepen, pinbalwizards en de donkere kant van de maan blijkt ook in de blueswereld een begrip te zijn. Althans zonder bijhorend science fiction tintje.

Caplan is muzikaal gezien een kind van verschillende artiesten, de sfeer van het album is er dan ook van diverse soorten. Het rasperige van Tom Waits, bijbels verdriet van Nick Cave, de verhalen van Ry Cooder en de jazzy volksmuziek van Paolo Conte. Verrassend en mooi, even opzwepend als verdrietig. Klezmer gecombineerd met folk gecombineerd met jazz en spoken word.
Bij het draaien van het album lijkt het toneeldoek in je hoofd open te gaan. Waarna de teksten zich als acteurs een voor een opkomen. Waarna het verhaal zich ontvouwt. De geschiedenis van die verloren wereld van 110 jaar geleden als decor waartegen de personages hun verhaal vertellen.  In het oosten van Europa het Habsburgse, Keizerlijk Russisch en Ottomaanse rijk, grootmachten die kraakten onder het gewicht van de tijd en het onvermogen zich aan te passen aan de langzaam ontvouwende verandering van de nieuwe eeuw. Machtige rijken die al vele duizenden jaren bestonden maar binnen 10 jaar weggevaagd zouden zijn door de gebeurtenissen van de eerste wereldoorlog.
De personages uit het verhaal kiezen zoals velen die echt hebben bestaan voor het opbouwen van een nieuw bestaan aan de overkant van de oceaan. Naar Canada, het toen nog zo jonge land ver weg van de Europese chaos en wanorde. Op zoek naar een beter leven, waar ze een plek moesten zoeken in deze nieuwe maatschappij anders dat het achtergelaten vaderland. Zoekend tussen de aloude tradities en nieuwe mogelijkheden.

Om deze gebeurtenissen in al haar botsingen, geschuur, pijn, liefde en hoop bij elkaar te brengen moet je een uitzonderlijke artiest zijn, een die van mooie teksten en prachtige muziek een ongelooflijk geheel kan maken. Zoek niet verder! Ben Caplan is de artiest die je zoekt.


Tracklist:
01. Traveller’s Curse
02. You’ve Arrived
03. Intermezzo 1
04. Truth Doesn’t Live In A Book
05. Od Yishama
06. The Happy People
07. Minimum Intervals
08. Widow Bride
09. Intermezzo 2
10. Plough The Shit
11. Lullaby
12. Fledgling
13. What Love Can Heartbreak Allow?

Website: Ben Caplan

Tourdata:
21.11 – Theater Heerlen, Heerlen
22.11 – De Lawei, Drachten
24.11 – De Oosterpoort, Groningen
26.11 – Stadsschouwburg, Utrecht