Beau Weevils – Songs In The Key Of E
Format: CD – Digital / Label: Blue Hat Records
Releasedatum: 26 oktober 2018

Tekst: Peter Marinus

De hoes: een boerenschuur, een tractor en daarvoor vier mannen in een overall, waarvan twee baardmannen. Een hoes, die doet vermoeden dat je hier te maken krijgt met Amerikaanse redneck muziek. En in zekere zin klopt dat ook want in deze band, Beau Weevils, zingt ene Charlie Daniels, die ook nog eens gitaar en fiddle speelt.
Charlie Daniels, die kennen we toch? Jazeker! Hij is/was de leider van the Charlie Daniels Band, een Southern rockband, die in de 70’s en 80’s enorm populair un de States was en bij ons nooit verder kwam dan de hitsingle “The Devil Went Down To Georgia” uit 1979.
Deze band bracht een mix van blues en country, die gevoed werd door de swingende fiddle van Charlie en diens gedweep over de grootsheid van de USA.
Nu treedt hij aan met Beau Weevils en op één nummer na heeft hij zijn fiddle thuis gelaten. Samen met zijn trouwe bassist Charlie Hayward en gitarist Billy Crain (o.a. The Allman Brothers Band, The Henry Paul Band en The Rossington-Collins Band) en drummer James Stroudon (onder andere bekend van zijn werk met Bob Seger en The Pointer Sisters) brengt hij nu een album, dat vol staat met muziek, die hij zelf “swamp rock en funky blues” noemt. En daar is geen woord van gelogen!

De blues vormt de hoofdmoot op dit album. En dat is gelijk in de opener Geechi Geechi Ya Ya Blues te horen. Een sompige rocker met een duidelijk Creedence Clearwater Revival (of, zoals je wilt, Omar & The Howlers) stempel. Lui groovend, funky met het rauwe stemgeluid van Charlie en de snijdende slide van Billy Crain in de hoofdrollen.
De sfeer blijft even broeierig in Bad Blood. Een sloom pompende shuffle in de beste rauwe Southern rock tradite. Niks geen belegen oldie-blues maar muziek die recht uit het hart van de band komt.
In Mexico Again gaan we, niet verbazingwekkend, op de Mexicaanse toer. Een semi-akoestisch nummer dat zo uit de pen van Doug Sahm had kunnen komen. Een zwierig warm Tex Mex nummer in de beste Texas Tornados traditie. De lome bluesshuffle Louisiana Blues wordt opgesierd door het warme jazzgeluid van gitarist Billy Crain. Daarna wordt er rauw gerockt in het funky Oh, Juanita waarin Billy Crain’s rauwe slide op z’n Allman best alle kanten op zwiept.
Smokey’s Got Your Number klinkt als een stevige versie van Creedence Clearwater Revival. Een heerlijk lome rocker. Na de broeierige funky swamprock van Mudcat komt de fiddle van Charlie voor het eerst, en voor het laatst, aan bod in de luie jazzy shuffle Everybody’s Gotta Go Sometime. Een shuffle met een bluesy ondertoon waarin de fiddle en de priemende gitaar een prima duo vormen. We’ll All Have Some is een lome mix van country en bluesy rock waarin de snerpende gitaar van Billy Crain voor de wat hardere accenten zorgt.
De Zuidelijke afkomst van de band wordt op overtuigende wijze ten toon gespreid in de sompig stampende rocker How We Roll met de kenmerkende zin “I’m as country as a bail of hay”!.

Charlie Daniels is op een zeer overtuigende wijze terug met dit album van Beau Weevils en bewijst dat hij nog steeds het juiste bluesgevoel heeft en meer kan dan alleen maar zijn Southern rock kunstjes vertonen.


Tracklist:
01. Geechi Geechi Ya Ya Blues
02. Bad Blood
03. Mexico Again
04. Louisiana Blues
05. Oh, Juanita
06. Smokey’s Got Your Number
07. Mudcat
08. Everybody’s Gotta Go Sometime
09. We’ll All Have Some
10. How We Roll

Website: Beau Weevils