BB Factory –  Let The Good Times Roll
Format: CD / Label: Only Blues Records
Releasedatum: 11 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Bluesgigant B.B. King overleed in 2015 en wordt nog steeds op handen gedragen door menig blues(rock) artiest. Ook de Australische band BB Factory draagt daar een steentje aan bij met dit “tribute album”, dat live werd opgenomen.

De band bestaat uit de Amerikaanse zanger Harold Jackson, de van oorsprong Nederlandse gitarist Pedro Verhoeven, toetsenist Bruce Crouch, bassist Craig Hamilton, drummer Cvitan Barac en saxofonist Gary Mulholland. Hun debuutalbum ‘First World Blues‘ verscheen in 2018 en nu is er dus dit eerbetoon aan B.B. King.
Het mooie aan dit album is dat de band gekozen heeft om een eigen draai te geven aan de B.B. King nummers. Dat lukt sowieso al door de enorm soulvolle stem van Harold Jackson.

Dat is bijvoorbeeld te horen in de shuffle Everyday I Have The Blues waarin verder het scheurende saxspel van Gary Mulholland en het gitaarspel van Pedro Verhoeven opvalt. De laatste komt aardig in de buurt van het zeer krachtige B.B. geluid.
There Must Be A Better World Somewhere is een slowblues die komt van het gelijknamige B.B. King album uit 1981. De enorme soulstrot van Harold en de jazzy sax komen prima uit in dit nummer. I Just Wanna Make Love To You is uiteraard overbekend en is op dit album in een stuwende boogie versie te horen. Stug doorpompend met harde gitaarinjecties van Pedro en een furieus scheurende sax.
Happy BIrthday Blues werd geschreven door Joe Sample en Will Jennings. Het is niet zo verrassend dat het hier om een hoekig funkend nummer gaat. De B.B. klassieker Rock Me Baby is een lui pompemde shuffle met een hard gierend orgel en een rauw brullende gitaar. Het door Leon Russell geschreven Hummingbird klinkt lui funkend en zeer soulvol met een indrukwekkende gitaarsolo van Pedro. Nog een klassieker, The Thrill Is Gone, en deze is een weldadig funkend jasje gestoken waardoor de cover behoorlijk verrassend klinkt.
De cover van het Louis Jordan nummer Let The Good Time Roll is een geolied swingende shuffle met een zeer feestelijk geluid.  You Upset Me Baby is een oudje uit 1954 dat in de hand van BB Factory stug door pompt. Na de heerlijke slowblues How Blue Can You Get geeft de cover van het John Hiatt nummer Riding With The King de band de gelegenheid om eens lekker te rocken.
De afsluiter, de bluesklassieker Got My Mojo Workin’, laat de band nogmaals in een vlammende stuwende vorm horen.

BB Factory heeft een prima B.B. King eerbetoon afgeleverd, dat vooral opvalt door de eigen, soulvolle draai die de band aan de nummers geeft. Een heerlijk album!


Tracklist:
01. Everyday I Have The Blues
02. There Must Be A Better World Somewhere
03. I Just Wanna Make Love To You
04. Happy Birthday Blues
05. Rock Me Baby
06. Hummingbird
07. The Thrill Is Gone
08. Let The Good Times Roll
09. You Upset Me Baby
10. How Blue Can You Get
11. Riding With The King
12. Got My Mojo Workin’

Website: BB Factory


Ook op Blues Magazine ...