Basson Laubscher & The Violent Free Peace – Testify
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 27 oktober 2017

Tekst: Peter Marinus

Laat ik deze band, Basson Laubscher & The Violent Free Peace, eerst maar eens voorstellen. Ik neem namelijk aan, dat er weinig mensen in ons land zijn die bekend zijn  met het werk van deze Zuid-Afrikaanse zanger-gitarist en zijn begeleiders Greg Thompson op bas en Francois Keyser op drums. Laubscher komt uit Kaapstad en zijn muzikale invloeden lopen uiteen van Jimi Hendrix en Led Zeppelin tot ABBA en Beethoven.
Hij zat tien jaar in de band Zinkplaat, een band die in Zuid-Afrika groot was. Sinds 2004 is hij nu solo bezig met zijn Violent Free Peace band. Een ervaren artiest dus en dat is op dit album ook duidelijk te horen.

Het album opent met het titelnummer, Testify, waarin Laubscher ons als een volleerd, swingende bluesrock dominee oproept om de rock ‘n roll tot onze ziel toe te laten. En door dit uitbundig swingende soulvolle nummer wil ik dat maar al te graag doen!
Het volgende nummer, Lost, komt uit een totaal andere hoek. Hier is er sprake van een landerig, loom Americana nummer met lekkere dobro. Dit gaat voorzichtig richting het bluesy werk van Chris Rea.
Het mid-tempo Going Home met zijn lui brandend gitaarwerk is een Southern-rock nummer, dat wat van Lynyrd Skynyrd weg heeft. De boogie overheerst echter op dit album. En dan de keiharde variant hiervan. Zo begint Rattleshake als een lome boogie, die langzaam aan naar een snoeihard rockende climax toe werkt.
Ook Make Me Wait is een boogie maar dan met een ADHD-achtig Bo Diddley ritme waarin ik zelfs flarden van “I’m A Man” (Chicago) tegen leek te komen. Make It Right is ook een onstuimige boogie. Rauw, hoekig, onstuimig en vooral keihard. In de stevige bluesrocker Drag Me Down staan Laubscher’s rauwe gitaar riffs op de voorgrond. Zijn geluid zit hier ergens tussen Led Zeppelin en Rory Gallagher in. Het Southern-rock-achtige Old Town zou, als het op single zou verschijnen, zo maar eens de hitlijsten in kunnen schieten.
Dit heerlijke bluesrock album wordt op waardige wijze afgesloten met de spetterende rocker Bonnie & Clyde.

Basson Laubscher overtuigt met dit album op alle fronten. Hopelijk komt hij gauw naar ons land!

Tracklist:
01. Testify
02. Lost
03. Going Home
04. Rattleshake
05. Drag Me Down
06. Make Me Wait
07. Old Town
08. Make It Right
09. Animal
10. Shoot Me Down
11. Bonnie & Clyde

Website: Basson Laubscher & The Violent Free Peace


Ook op Blues Magazine ...