barrelhouse-almost-there

Barrelhouse – Almost There
Format: CD / Label: V2

Releasedatum: 2 September 2016

Tekst: Jeroen Bakker

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld betrof, meldde Barrelhouse eerder dit jaar de opnamen voor een nieuw studio-album te hebben afgerond. Met behulp van producer Erik Schuurman die al meerdere succesvolle projecten op zijn naam heeft staan, maar waarvan de namen op ons weinig tot geen indruk maken, werd op geheel authentieke wijze gewerkt aan ‘Almost There’ dat eerder deze maand officieel werd gepresenteerd. Met zijn allen in één ruimte en voornamelijk ook rondom de microfoon spelend werden maar liefst twaalf nieuwe tracks opgenomen. Dat de stem van Tineke Schoemaker doorleefd klinkt en dat haar mannen het instrument met heel veel gevoel behandelen is niets nieuws. Verrassend is echter de enorme diepgang waarmee Schoemaker haar persoonlijke ervaringen aan de muziek durft toe te vertrouwen. Tegelijkertijd horen we de muzikale begeleiding op een indrukwekkende manier comfortabel zijn in diezelfde studio. Ingetogen wanneer de situatie daar om vraagt maar ook lyrisch en opzwepend als het moet.

Het bluesleven is eigenlijk zoals het echte leven en het zijn vaak niet de leukste onderwerpen die de luisteraar krijgt voorgeschoteld. Je mag dan wel de beste zangeres van Nederland en ver daarbuiten zijn maar het echte leven spaart zelfs Tineke Schoemaker niet. Relaties, afscheid, boosheid, frustratie en verdriet zijn de thema’s die veelvuldig worden waargenomen bij de beluistering van ‘Almost There’. Ze heeft het dan ook aardig voor de kiezen gehad in de afgelopen jaren maar weet het verwerkingsproces ervan uitstekend in de muziek om te zetten.
Zie ook het interview met Tineke Schoemaker: ( https://bluesmagazine.nl/barrelhouse-interview-tineke-schoemaker/ )De krachtige uithalen in de opener Hard Feelings met de opzwepende boogie-klanken waarin de broers LaPorte een hoofdrol vervullen of de ronduit meeslepende titeltrack waarin weer eens wordt aangetoond hoe ontspannen, maar uiterst gefocussed, een begeleidend muzikaal stuk dient te klinken zonder dat de uitvoerenden steeds teveel op de voorgrond te willen acteren, zijn slechts enkele voorbeelden van de kwaliteiten die we in deze band nog altijd kunnen waarnemen.

De overtuiging waarmee de gospel wordt gepredikt en de hoop die men daar uit weet te putten, blijkt een enorme indruk op Schoemaker te hebben gemaakt, zelfs zodanig dat ze daar een tekst over schreef. I Wish I Could Pray laat overduidelijk haar fascinatie blijken maar laat tegelijkertijd de bandleden excelleren. Het overlijden van haar moeder, ook al is het enige tijd geleden, en het niet kunnen bespreken van een stukgelopen relatie met je beste vriend omdat hij er niet meer is. Je kunt het misschien moeilijk voorstellen maar de betreffende tracks die op ‘Almost There’ te horen zijn geven een goede indruk over de impact die zulke gebeurtenissen op een persoon kunnen hebben. Het lijkt een zelfde soort overtuiging die hierboven reeds gemeld werd. Dat er weer een aardige hoeveelheid variatie wordt geboden in de blues- en aanverwante muzieksoorten is misschien overbodig om speciaal te benoemen. Er zit voor ruim vier decennia ervaring in dit gezelschap. De bescheidenheid waarmee het album in diverse interviews werd genoemd verraadt een lichte onzekerheid bij dit Nederlandse blues-instituut, want zo kun je ze onderhand wel noemen, en het is vooral de vraag die zij stellen of men nog altijd op nieuw werk van Barrelhouse zit te wachten. Het antwoord kunnen wij volmondig met een heel luid “JA” beantwoorden.

Tracks:
01. Hard Feelings
02. Almost There
03. I Wish I Could Pray
04. I Wanna Go Home
05. Don’t Hold Your Breath
06. Goodbye
07. Hoky Poky (Instrumental)
08. Walk That Road
09. Down In The Alley
10. Born To Die
11. Lonely Together
12. Withered On The Vine

Website: Barrelhouse

Barrelhouse Live:
04 november –  De Vest, Alkmaar
06 november –  Hedon, Zwolle
18 november –  Metropool, Hengelo
20 november – Wilhelmina, Eindhoven
25 november –  North Sea Jazz Club, Amsterdam
2 december –  Luxor, Arnhem
3 december –  Flirtin’ with the blues – De Flint, Amersfoort
10 december –  Mahogany Hall, Edam
11 december –  Mariakapel, Holthees
17 december –  Paradox, Tilburg

 


Ook op Blues Magazine ...