Barbara Dane – Hot Jazz, Cool Blues & Hard-Hitting Songs
Format: 2CD – Digital / Label: Smithsonian Folkways
Releasedatum: 16 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Het is toch vreemd dat een artieste als Barbara Dane, vergeleken met Joan Baez of Odetta, altijd wat vergeten wordt. En dat terwijl zij al een zestigjarige loopbaan achter de rug heeft als zangeres–gitariste in het protestzangeressen genre. Barbara Dane stond altijd garant voor een hoog bluesgehalte en daarom is het zeer prettig dat er nu een schitterend overzichtsalbum van haar verschenen is. Met hierop o.a. veertien niet eerder verschenen tracks en samenwerkingen met diverse artiesten.

Barbara zat vroeger in de band van Turk Murphy en voorzag het dixieland geluid van deze band van een flinke dosis blues. Ik heb het dan over de jaren ’50. Dat is op dit album terug te horen in nummers als Trouble In Mind, een ballad met een hoog bluesgehalte. En dat geldt ook voor Basin Street Blues.
Je schiet op dit album van de ene muzieksoort in de andere. Zo is Barbara in het James Taylor nummer Mill Worker uit 1982 te horen in een tintelend singer-songwriter nummer met mooi mandolinespel van Pablo Menéndez. In Truck-Driving Woman uit 1982 gaat Barbara op de bluesrock toer met een funky begeleiding waarin Pablo Menéndez wederom de show steelt op zowel de harmonica als de slidegitaar. Er staan ook een aantal nummers op die Barbara samen met Lightnin’ Hopkins opnam zoals Let Me Be Your Rag Doll met Hopkins die injecties vanuit zijn elektrische gitaar toedient. Why Don’t You Do Right? stamt uit 1959 en is een bluesy jazznummer met Earl “Fatha” Hines. De rokerige jazzballad My Melancholy Baby heeft een hoog Billie Holiday gehalte. In Walking Blues treden Memphis Slim en Willie Dixon als begeleiders aan. King Salmon Blues (Abridged) is een meer recent bluesnummer met een loom funkritme met Pablo Menéndez en Tammy Hall op respectievelijk de harmonica en piano in glansrollen. Heel verrassend is de stevige bluesrock in Good Morning Blues. Samen met The Good News Bonanza Band levert Barbara een feestelijk New Orleans dixieland nummer af in Gipper Gate Blues en de statige tango in Boulevard Of Broken Dreams. De uit de country en bluegrass wereld bekende Doc Watson is samen met Barbara te horen in de bluesy ballad You Don’t Know Me/You Don’t Know My Mind en de cover van Mississippi John Hurt’s Salty Dog. Met folk gigant Pete Seeger is ze te horen in Solidarity Forever en We Shall Not Be Moved.
Voor mij zijn de echte parels op dit album de nummers, die Barabara samen met The Chambers Brothers opnam.  Stuk voor stuk prachtige samensmeltingen van folk en gospel. Zoals bijvoorbeeld in het hartverscheurende I Am A Weary And Lonesome Traveler uit 1966.

Deze dubbel cd geeft een prima overzicht van de veelzijdigheid van Barbara Dane en haar kwaliteiten als componiste, blueszangeres en zeer zeker ook als bluesgitariste. Hopelijk krijgt deze inmiddels 91-jarige artieste nu eens de erkenning die ze verdient.


Tracklist:
CD 1:
01. I Am A Weary And Lonesome Traveler
02. Way Behind The Sun
03. Victim To The Blues
04. Working People’s Blues
05. Come By Here
06. It Isn’t Nice
07. Deportees (Plane Wreck At Los Gatos)
08. I Don’t Want Your Millions, Mister
09. Ballad Of Richard Campos
10. Join The G.I. Movement
11. Song Of The Coat Makers
12. Mill Worker
13. Working-Class Woman
14. Truck-Driving Woman
15. Sometimes I Believe She Loves Me
16. Let Me Be Your Rag Doll (Southern Blues)
17. Mother Earth
18. The Ones Who’ve Gone Before Us (When We Make It Through)

CD 2:
01. Trouble In Mind
02. Basin Street Blues
03. Why Don’t You Do Right?
04. My Melancholy Baby
05. Mama Yancey’s Advice
06. Ain’t Gonna Give Nobody None Of My Jellyroll
07. Please Don’t Lose Your Mind (If You Lose Your Money)
08. Walking Blues
09. King Salmon Blues (Abridged)
10. Good Morning Blues
11. Gipper Gate Blues
12. Boulevard Of Broken Dreams
13. Study War No More
14. This Little Light Of Mine
15. You Don’t Know Me/You Don’t Know My Mind
16. Salty Dog Blues
17. Only A Pawn In Their Game
18. Solidarity Forever
19. We Shall Not Be Moved
20. Oh, Had I A Golden Thread

Website: Barbara Dane