Band Of Skulls – Love Is All You Love
Format: CD / Label: S.O. Recordings
Releasedatum: 12 april 2019

 Tekst: Peter Marinus

De Britse band Band Of Skulls, uit Southampton, stond bekend als een band, die 70’s bluesy rock vermengde met popmuziek.

Op haar inmiddels al vijfde album heeft de band besloten om het muzikale roer drastisch om te gooien. De bluesy rock is totaal verdwenen om ruimte te maken voor een mix van rock en pop met flinke industrial rock invloeden maar ook voor Roxette-achtige poprock.
Deze stijlverandering leverde de band flink wat gemengde reacties op. Ik kan mij voorstellen dat de liefhebbers van het bluesy soort muziek niet blij werden van de beslissing van the Band Of Skulls maar ik ben van mening dat elke band een drastische koerswisseling mag maken. Zolang dat dan maar overtuigend gebeurt! En dat lukt hier in de meeste nummers wel.

De band bestaat momenteel uit Russell Marsden (zang, gitaar), Emma Richardson (zang, bas) en Julian Dorio (drums, ex-Eagles Of Death Metal). Hun nieuwe album werd geproduceerd door de van o.a. The Sugababes bekende producer Richard X.

Een goed voorbeeld van de nieuwe stijl is de opener, Carnivorous. Een pompend rocknummer waar een zwaar industrial geluid aan kleeft. Je moet dan denken richting Ministry, Marilyn Manson maar ook Killing Joke, Een kille, overtuigende rocker, met een belangrijke rol voor de donkere keyboards. Het hoekig riffende That’s My Trouble klinkt daarna als een keiharde mix van T.Rex-achtige glamrock met het donkere industrial geluid.
In Love Is All You Love gooit de band het weer over een totaal andere boeg. In dit, voorzichtig funky, nummer duiken invloeden uit het geluid van Muse op. Not The Kind Of Nothing I Know is vervolgens een luchtig swingend en toch gemeen snijdend rocknummer met loodzware riffs en zang die ergens tussen Marc Bollan, Russell Mael (Sparks) en The Scissor Sisters in zit.
In de aanstekelijke, en dus zeer hitgevoelige, rocker Cool Your Battles wordt een Muse achtige bombast vermengd met een huppelend Franz Ferdinand ritme. The Sound Of You is een zwevend atmosferisch nummer met engel-achtige zang van Emma en waarin ook een the Cure (“A Forest”) geluid is te horen.
Dan volgt er een drietal nummers die richting het pop-rockgeluid van Roxette trekken. Thanks A Lot klinkt luchtig en liefjes, We’re Alive hoekig en funky en Speed Of Light sprankelend en tegelijkertijd ook vrij bombastisch.
De afsluiter Gold is een energiek Franz Ferdinand-achtig funky rocknummer.

Ik heb alle respect voor de muzikale ommezwaai van Band Of Skulls. Ik hoop dat ze gaan kiezen voor het zware industrial rock geluid in plaats van het toch wel erg luchtige Roxette geluid. Gezien de kwaliteit van het gebodene op hun nieuwe album verdient deze band alle steun!


Tracklist:
01. Carnivorous
02. That’s My Trouble
03. Love Is All You Love
04. Not The Kind Of Nothing I Know
05. Cool Your Battles
06. Sound Of You
07. Thanks A Lot
08. We’re Alive
09. Speed Of Light
10. Gold

Website: Band Of Skulls