Foto Recensie: Balkun Brothers – Devil On TV

Balkun Brothers – Devil On TV
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Dixiefrog Records
Releasedatum: 19 mei  2017

Tekst: Jos Verhagen

De Balkun Brothers laten er met hun nieuwe cd ‘Devil On TV’ geen gras over groeien. Waar Ik altijd dacht dat de minimale basis voor (blues) rock, een power trio was met gitaar, bas en drums, en ik bands als Motorhead, Rush, Triggerfinger als het bewijs van dit minimum zag is er een verandering gaande. Mede door de Black Keys en the White Stripes en geholpen door de techniek is het power trio aan vervanging toe. Elk jaar verschijnen er vette blues, rock albums van duo’s. Ik noem de door mijzelf al gerecenseerde Picture Books, maar ook Jocelyn en Chris Arndt, The White Miles. Allemaal duo’s met vet klinkende platen. Aan deze lijst van duo’s kan ik nu ook de Balkun Brothers toe voegen. Wat zij op deze  cd uit de speakers persen daar kan menig power trio nog een puntje aan zuigen.

De cd opent met Don’t Be Afraid en New Rocket, twee beukers van nummers die ze eruit knallen en die je aan stevig werk van Pearl Jam laat denken. In So High, So Low speelt drummer Nick Balkun de hoofdrol, hij roffelt er erg veelzijdig op los. Met de titel track Devil On TV neemt het duo wat gas terug, zichzelf moe gemept laat Nick Balkun de hoofdrol aan zijn broer Steve Balkun, maar schijn bedriegt, net als je denkt dat het nummer is afgelopen knallen ze er toch nog een vet slot uit. Ook met Hey Kid gaat het wat slower, haast een ‘spoken word’ song met een lekker basloopje maar toch geheel passend in de sound die de Balkun Brothers hier op deze cd creëren.

Doordat er maar twee man aan het werk zijn verwacht je hier geen vette gitaar solo’s maar op sterke gitaar rifs gebaseerde nummers zoals het stampende Backdoor Man/Five To One. En wat de denken van de Yardgoat Boogie, hoe Steve Balkun het allemaal uit zijn gitaar getoverd krijgt, het swingt de pan uit. In het vreemd klinkende Thursday bespeur ik The Ramones. Op de foto’s van de cd te zien, een inspiratiebron voor de Balkun Brothers. Het afsluitende K.F.K. neemt je mee naar hogere sferen. Het zweverig gezongen en gedragen nummer belichaamt het totale kunnen van de Balkun Brothers, in de zeven minuten die dit nummer duurt, laten zij zien dat het twee toffe muzikanten zijn.

Alles klinkt vol en vet door de sublieme productie van Jason Randall en Andrew Greacen (More Sound Recording Studio). Je hebt niet in de gaten  dat er maar twee man aan het werk zijn. Moet gezegd worden dat naast Steve en Nick Balkun ook Dana Colley (Sax), Scott Flynn (Trombone), Sam Moss (Viool) en DJ Miles Elliot een bijdrage aan deze cd hebben geleverd.

Niets dan lof voor ‘Devil On TV’ van de Balkun Brothers, al moet Ik er wel bij zeggen dat ik erg benieuwd ben hoe zij dit live gaan waarmaken. Wellicht is er een plaatsje op Helldorado de nieuwe versie van het Speedfest dat nu in Eindhoven wordt opgetuigd. Geen mooiere plek dan daar. In de hometown van Nederlands beste power trio Peterpan speedrock, Eindhoven rock city, te laten horen dat je het ook met twee afkunt.

BALKUN BROTHERS - 'DEVIL ON TV' - ALBUM TEASER

Tracklist:
01. Don’t Be Afraid
02. New Rocket
03. So High, So Low
04. Slippin Stone
05. Devil On TV
06. Hey Kid
07. Backdoor Man/Five To One
08. Yardgoat Boogie
09. Thursday
10. K.F.K.

Website: Balkun Brothers


Ook op Blues Magazine ...