Balkun Brothers

BALKUN BROTHERS – Balkun Brothers
Format: CD/ Label: Dixiefrog
Releasedatum: 13 Oktober 2015

Tekst: Filip Heidinga

Na ReDrova begin dit jaar, is dit alweer het tweede volledige album van The Balkun Brothers. En het album laat duidelijk een grote verandering horen. Een soort Balkun Brothers 2.0. Na een EP van zes nummers (God Bless Our Fallout Shelter) in 2013 en een volledig album begin 2015 (ReDrova) samen met bassist Caleb Battersby gaan de twee broers Steve en Nick samen verder. Daarbij krijgen ze wel hulp van een grote man: Ted Horowitz, beter bekend als Popa Chubby. Afgelopen maand speelden ze dan ook een Europese tour samen met hem.

Laat ik beginnen met een kleine introductie.
Beide broers spelen al op jonge leeftijd in verschillende bands maar gaan pas samen werken als ze allebei geen andere band hebben. Samen gaan ze vanaf dan elke woensdag avond naar de plaatselijke bluesclub tijdens de open-mic night. Dit bevalt blijkbaar erg goed want Steve en Nick beginnen samen twee bands, een blues band en een funk band. Maar dit blijkt erg verwarrend te zijn dus worden beide bands samen gevoegd tot één blues/funk band. The Balkun Brothers, met hun compleet eigen geluid, is geboren. Hun geluid is een mix van blues, funk, jam en rock. De blues invloeden komen vooral van de oude Delta blues met daar tegenover rock muziek uit de jaren 90. Gooi daar nog een beetje funk en jam bij en je hebt een bijzondere maar erg lekkere mix. En hier hebben ze nu al een paar jaar lokaal erg veel succes mee. Vorig jaar tourden ze door Amerika waar ze ongeveer 200 shows spelen, dit jaar was voor het eerst Europa aan de beurt.

Maar goed, nu het nieuwe album.
Het album begint met ‘Been Drivin’ (ook de eerste single van het album), een lekker road nummer. Net als Been Drivin’ is elk nummer op het album een mix van de vier stylen: blues, funk, jam en rock. Tegelijkertijd voert er bij elk nummer één style de boventoon. Van de echte klassieke blues nummers: ‘She Got It All’, ‘Mean Town Blues’, ‘Jail Bird’ en ‘Rainy Day Front Porch Blues’. Via het zeer funky ‘Bapadubap’ tot de echte rocknummers: ‘Cold Heart’, ‘Pawn Shop’ en ‘The Painkillers’. De broers spelen het allemaal met het zelfde gemak en mixen de andere drie stylen er moeiteloos tussen. Ook is de invloed van Popa Chubby duidelijk op het album te horen.
Opmerkelijk vind ik dat The Balkun Brothers drie van de zes nummers van hun eerste EP opnieuw hebben opgenomen voor dit album. ‘I Know What Ya’ Did’, ‘Control Yourself ‘ en ‘Storm For The Devil’ zijn alle drie van God Bless our Fallout Shelter. ‘I Know What Ya’ Did’ is het meest veranderd van deze drie. De rauwe randen zijn er een beetje af en daardoor klinkt het wat minder heavy. Ook zat er op de EP nog een stukje in geïnspireerd door de Red Hot Chili Peppers maar deze is ook verdwenen. ‘Control Yourself’ en ‘Storm For The Devil’ zijn beide minder veranderd, alleen iets minder heavy.

BALKUN BROTHERS - 'CONTROL YOURSELF' - (Official Music Video)

Het album bevat veel sterke nummers met een paar duidelijke uitschieters. Het funky ‘Dapadubap’ is een erg aanstekelijk nummer wat meteen een dag lang in je hoofd zit. Verder springt ‘Cold Heart’ er uit als echt rock nummer die halverwege even tot rust komt om vervolgens met een lange jam te eindigen. De afsluiter van het album, het prachtige ‘Rainy Day Front Porch Blues’, is de grootste verrassing van het album. Het nummer is precies wat de titel zegt, doe je ogen dicht en je zit op een regenachtige zondag op een front porch ergens in de Delta van de jaren 40.
Kortom twee heren met vele gezichten die, na een grote verandering, weer een sterk en divers album afleveren.
“Let’s get Balkunized”.

Tracklist:
01. Been Drivin’
02. I Know What Ya’ Did
03. She Got It All
04. Control Yourself
05. Cold Heart
06. Pawn Shop
07. Mean Town Blues
08. The Painkillers
09. Bapadubap
10. Jail Bird (featuring Dave Keyes)
11. Storm For The Devil
12. Rainy Day Front Porch Blues

Website: Balkun Brothers


Ook op Blues Magazine ...