Bad Touch – Kiss The Sky

Bad Touch – Kiss The Sky

Label: Marshall Records
Datum Release: 19 Juni 2020

In de UK is Bad Touch al enige tijd goed bezig om in rap tempo de trouwe achterban uit te breiden. Steeds weer slagen de vijf rockers uit Norfolk er in om met hun live-optredens een onuitwisbare indruk achter te laten met van soul en blues doordrenkte rock zoals we die voornamelijk kennen uit de jaren zeventig. Onlangs werd het tienjarige jubileum gevierd maar tijd om daar lang bij stil te staan is er niet. Crisis of niet, de band is vastbesloten om in 2020 stevig door te pakken. Vrijdag 19 juni zal ‘Kiss The Sky’, het vierde album worden uitgebracht en dat is iets om echt naar uit te kijken.

Tekst: Jeroen Bakker

Het harde werken maar vooral ook het geloof in eigen kunnen lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen. Al in een vroeg stadium was het Chris Kimsey, de grote engineer/producer die ooit verantwoordelijk werd gesteld voor het geluid van bands als The Rolling Stones, Led Zeppelin en Ten Years After, die bij toeval de muziek van het vijftal te horen kreeg en besloot om twee tracks nog eens onder handen te nemen. Zowel ‘99%’ als ‘Made to Break’ kregen een speciale ‘Kimsey-behandeling’. “Hij is al wat ouder en doet alleen nog de dingen die hij zelf heel leuk vindt. We zijn uiteraard enorm trots op het feit dat iemand met zo’n staat van dienst een band als Bad Touch waardeert en daar ook nog energie in wilt stoppen”, verklaarde de 29-jarige frontman/zanger/gitarist/componist Stevie Westwood tijdens een eerder gesprek met Bluesmagazine. Het bleek geen vergeefse moeite want de muziek werd opgepikt en leidde tot positieve aandacht bij publiek, pers en collega’s. Bands als The Answer, King King, The Quireboys, The Kentucky Headhunters, Skid Row, Dan Baird & Homemade Sin en Reef zagen hun publiek graag opgewarmd worden door de enthousiaste rockers met als gevolg dat spelen voor een paar duizend toeschouwers plotseling niet meer heel vreemd aanvoelde. Tot zover de leuke verhalen die zich voornamelijk aan de andere kant van het kanaal afspeelden. Belangrijk is dat Marshall Records, vernoemd naar het legendarische versterkermerk, dat sinds enige jaren muzikanten ondersteunt om muziek te creëren, op te nemen, te produceren en te promoten, besloot om de band een contract aan te bieden. Het eerste resultaat hiervan is het in 2018 verschenen ‘Shake A Leg’. Bad Touch lijkt prima te passen bij het imago van Marshall. Deze Britse exponent van de ‘New Wave of Classic Rock-movement’ doet namelijk nogal eens denken aan de rock-acts die lange tijd geleden met veel bas-, drums- en gitaar- geweld en decibellen, dus met behulp van die imposante Marshall-apparatuur, de wereld op zijn kop wilden zetten. Vergelijkingen met Lynyrd Skynyrd, Blackberry Smoke, Black Crowes en Black Stone Cherry zijn er vaak gemaakt. Zelf beweren zij de Britse invloeden van The Rolling Stones, Free of Bad Company en Led Zeppelin iets nadrukkelijker terug te zien.

“Ach, wat maakt het uit: We love music from both sides”, aldus Stevie die thuis opgroeide met de betere Motown-platen van zijn vader en daar als zanger, naar nu blijkt, veel baat bij heeft.

De hoes van ‘Kiss The Sky’ toont vijf jonge mannen met een zelfverzekerde blik. De eerste tonen van opener ‘Come A Little Closer’ bewijzen dat het daar niet bij blijft. Een snoeiharde, pakkende riff zet meteen de toon voor wat er verwacht kan worden. Het is een overtuigende rock-track waarin alle elementen van het rock-idioom op de juiste wijze worden toegepast en waarin de blues-invloeden van de band worden aangetoond. Het verhaal dat de legendarische studioruimte van Rockfield inspireerde leidt geen twijfel. Freddie Mercury, Robert Plant, Lemmy, Joe Strummer en veel andere grote namen kunnen/konden er over meepraten. Overtuigend wordt er doorgepakt met ‘I Get High’ die het ongetwijfeld lekker gaat doen tijdens de live-optredens. Een stoere meezinger waarin de liefde centraal staat. Met ‘Let Go’ heeft de band een Britse tegenhanger van ‘Twice As Hard’, waarmee de The Black Crowes openden op hun debuut, op het repertoire. Zelfs aan de southern gospel is gedacht. Of het voor Bad Touch ook allemaal zo onstuimig gaat verlopen weten we nog niet maar toen maart j.l. ‘Strut’ werd gelanceerd, en waarin werd vooruitgelopen op de release van dit album, zag de wereld er nog behoorlijk anders uit. Ook hier moeten we niet te lang bij stil staan, beter is het om het feestje voort te zetten met wat positiviteit zoals in de titeltrack waarin we naast de prettige harmonietjes voortreffelijk gitaarwerk aantreffen van het duo Rob Glendinning en Daniel Seekings. Serieus wordt het in ‘See You Again’, een gevoelige ballad met piano, strijkers en akoestische gitaar, opgedragen aan een overleden vader van een van de bandleden waarmee een andere kant van Bad Touch wordt belicht. Met groot gemak wordt weer overgeschakeld naar opzwepende feelgood-rock ’n roll in ‘Too Much of a Good Thing’ en het funky ‘Read All About It’. Een leuk extraatje vormt de bewerking van Kiki Dee’s grote hit uit 1974 ‘I’ve Got The Music In Me’, een versterkte uitvoering en een goed excuus voor Westwood om zich vocaal nog eens te laten gelden en daarmee de hele band lijkt te stimuleren om nog eens een keer alles uit de kast te trekken. Opvallend is dat het meest interessante extraatje zich alleen op de digitale download en compact disc bevindt, en dus niet op de prachtig uitgevoerde vinyl-persing. ‘Something About Your Kiss’ is als laatste track op het album terecht gekomen en laat een band horen die even behoorlijk uit de comfort zone stapt maar in een geweldige vorm steekt met een zeer volwassen geluid waarin folk en rock op een geweldige manier worden samengesmolten. Lullig voor de vinyl-fanaten maar deze door Bad Company’s ‘Seagull’, overigens eveneens uit 1974 afkomstig, beïnvloedde parel rechtvaardigt de aanschaf van zo’n ‘ouderwets’ zilverschijfje.

Het album is het resultaat van vijf muzikanten die allemaal het maximaal mogelijke hebben gegeven. Het is gemaakt vanuit het hart maar het heeft ook daadwerkelijk de nodige tranen, zweet- en bloeddruppels gekost. Nergens was een compromis mogelijk maar naar verluidt werd tegelijkertijd werd nog niet eerder zo intensief en gedreven met elkaar samengewerkt. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor vriend en producer Nick Brine die duidelijk het beste bij de vijf naar boven heeft weten te brengen. Topresultaat, indrukwekkend, overtuigend en absoluut geschikt materiaal voor de lijstjes aan het einde van dit, nu al zeer bijzondere muziekjaar.

En nu maar hopen dat onze premier snel weer een versoepeling van de maatregelen mag aankondigen want het wordt hoogste tijd dat dit vijfkoppige rockmonster naar buiten mag.

Bad Touch – Kiss The Sky
Track listing

Come a Little Closer (3:07)
I Get High (3:17)
Let Go (4:11)
Strut (4:03)
I’ve Got the Music in Me (3:38)
Can You Save Me (3:35)
Kiss the Sky (3:09)
See You Again (4:13)
Before I Die (2:27)
Read All About It (3:33)
Too Much of a Good Thing (2:47)
Sun and the Moon (4:02)
Something About Your Kiss (4:09)

The new album will be released on CD, white vinyl, and digital download. “I’ve Got the Music In Me” is going to be the soundtrack for the summer, especially during these challenging times.

Watch the ‘I’ve Got The Music In Me’ video here:

 

The album can be ordered from https://fanlink.to/badtouch.

WEBSITE: WWW.BADTOUCHKISSTHESKY.COM


Ook op Blues Magazine ...