Bad Influence – Got What You Need
Format: CD / Label: Badblues Records
Releasedatum: 16 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Bad Influence is een bluesband uit Washington, D.C., die al vanaf 1988 actief is. Hun hoofddoel is om hun luisteraars een goed gevoel te geven via eigen nummers en covers. En dat gaat ze op nieuwe album prima af!
De band bestaat uit oprichter Michael “Jr” Tash (gitaar), Roger Edsall (harmonica, slidegitaar en zang), Bob Mallardi (bas en zang) en David Thaler (drums).

Hun blues zal zeer goed vallen bij de liefhebbers van bands als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl & The Broadcasters en Omar & The Howlers.

Zo wordt er geopend met Got What You Need, een lekker gruizig pompende boogie in de beste Thunderbirds traditie. Compleet met krachtige, snauwende zang, huilende harmonica en gierende sologitaar. Je hoeft niet lang na te denken waar de band zelf behoefte aan heeft middels de tekst “You got the look, you got the booty”.
Lid Flippin’ Short is een rocker in de beste Dave Edmunds/Omar & The Howlers traditie. Rock & roll met een bluesy ondertoon met een gierende slidegitaar van Roger Edsall. Male Man wordt gezongen door Bob Mallardi en deze loom pompende shuffle met brullende harmonica gaat dus niet over een “mail man”. Dat blijkt wel uit de zeer dubbelzinnige tekst “I’m your male man, I’ve got a package just for you, gonna slip it in your frontdoor”!
De cover van James Harman’s My Little Girl drijft op een funky Diddley beat. Broeierig stotend met smeulend slidegitaar werk. Willie Clarke’s Party Party is een super swingende shuffle, uiteraard met de krachtig huilende harmonica in de hoofdrol, naast het priemende gitaarwerk. Een echt feestnummer!
Funky drums openen het luie funky Nuthin’ Less Than A Dime. Een nummer waarin de rauwe harmonica en gitaar samen voor het bluesgevoel zorgen. Chuck Berry’s Wee Wee Hours is een sfeervolle slowblues met de bijtende gitaar van Michael in de hoofdrol.
De zydecoklassieker Don’t Mess With My Toot Toot, van Rockin’ Sidney, is een feestelijke swinger waarin de brullende harmonica de rol van de accordeon overneemt. De cover van Willie Dixon’s My Babe klinkt ontspannen pompend met jazzy gitaarlicks en een broeierig huilende harmonica. De James Brown funkklassieker I Feel Good is verrassend omgebouwd tot een lui deinende bluesshuffle en aan Bo Diddley’s I Can Tell is een Creedence Clearwater Revival/Omar & The Howlers drive toegevoegd.  Eyesight To The Blind, van Sonny Boy Williamson, is een prima voorbeeld van een geolied swngende shuffle met hard scheurend harmonicawerk.
Bad Influence sluit haar album op intieme wijze af met de cover van Little Walter’s Blue Midnight. Een ingehouden slowblues waarin de hard loeiende harmonica de show steelt.

Bad Influence levert met dit album inderdaad “what I need” en dat is prima swingende blues!!!


Tracklist:
01. Got What You Need
02. Lid Flippin’ Short
03. Male Man
04. My Little Girl
05. Party Party
06. Nuthin’ Less Than A Dime
07. Wee Wee Hours
08. Don’t Mess With My Toot Toot
09. My Babe
10. I Feel Good
11. I Can Tell
12. Eyesight To The Blind
13. Blue Midnight

Website: Bad Influence