Foto Recensie: Babajack - Rooster

Babajack – Rooster

Format: CD/ Label: Kross Border Rekords / Release: maart 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier

Grofweg heb je twee soorten platen: wereldschokkend danwel baanbrekend en gewoon lekker-om-naar-te-luisteren platen. Babajack valt met hun derde release Rooster in de laatste categorie. Geen wereldschokkende plaat, maar een prima folkbluesplaat.

BabaJack is een akoestische bluesfolkband uit Malvern (UK) dat bestaat uit Trevor Steger (akoestisch gitaar/resonator/winebox gitaren en harmonica), Becky Tate (Afrikaanse trommel, cahon, stomp en zang) en Marc Miletitch op contrabas. De band heeft op meerdere folk en bluesfestivals gespeeld in de UK en Europa. Ze hebben tot nu toe drie albums uitgebracht: Exercising Demons (2010) en The Maker (2008); Rooster is hun derde plaat.

BabaJack beperkt zich tot het strikt noodzakelijke: zang, akoestische gitaar, af en toe drums en mondharmonica. De nummers zijn spaarzaam met muzikale begeleiding waardoor de zang goed tot zijn recht komt. The Money’s All Gone, de opener, klinkt urgent en gejaagd door de gemene slide en harmonica. Plenty More Fish zou begin jaren twintig van de vorige eeuw niet misstaan in een jugband, terwijl Burn all the Bridges en Crying for my Home smachten van melancholie. Skin and Bone daarentegen is zo’n opzwepend nummer waarin de gitaar voortjakkert als een op hol geslagen ‘freight train’ dat het moeilijk is stil te blijven zitten. Het instrumentale Raine’s Song heeft een prachtige invulling op gitaar; Gallows Pole en Sunday Afternoon klinken erg donker en dreigend. Rooster Blues neigt anders dan de titel doet vermoeden naar jazz door de frasering, de akkoordenprogressie en jazzloopjes door de bassist.

Rooster van Babajack is geen baanbrekende plaat maar wel erg lekker om naar te luisteren. De folkinvloed op de plaat is stevig maar er wordt ook voldoende blues in de muziek geïnjecteerd. Gewoon fijne folkblues.

Tracks:
1.  The Money’s All Gone
2.  Plenty More Fish
3.  Burn all the Bridges
4.  Skin and Bone
5.  Crying for my Home
6.  Raine’s Song
7.  Sunday Afternoon
8.  Rooster Blues
9.  Gallows Pole
10. Don’t Get Me Wrong
11. Som’ These Days

Website:  http://babajack.com


Ook op Blues Magazine ...