Baba Blues – Glimmer Of Gold
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 2 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Er zit een merkwaardig verhaal vast aan dit album van het Zweedse bluesduo Baba Blues. Dit album is namelijk een verzamelaar, die is samengesteld door de Vietnamese muziekliefhebber Nguyen Hoan Long. En dan hoor ik je meteen denken… Zweden…Vietnam? Hoezo deze connectie?

Dat komt dus doordat de versie van de traditional St. James Infirmary door Baba Blues om de één of andere reden aansloeg in Vietnam!

Die cover staat natuurlijk ook op dit album en is een cover, die zich uiterst traag voortsleept met gekwelde zang en een plotseling opduikende saxofonist. Een intieme cover waarvan ik toch niet helemaal snap waarom Vietnam hiervoor “plat” ging. Smaken verschillen! Laten we het daar maar op houden. Baba Blues, oftewel Richard Danielson en Clas Gustavsson, heeft sowieso een eigengereid geluid. Voornamelijk akoestisch, geworteld in de pre-war blues.

Het album opent met een onherkenbare cover van Freddie King’s Help Me Through The Day, dat hier veranderd is in een luie intieme shuffle met een warme broeierige harmonica. Walk On is vervolgens een prima slowblues met rauw schroeiend gitaarwerk en “gemeen” grommende zang.
Uiterst bizar maar daardoor ook weer intrigerend is de cover van het Motörhead nummer Just ‘Cos You Got The Power. Bij Baba Blues klinkt dit nummer als een rauwe funky blues met snoeihard scheurende harmonica. I Play The Blues For You is een cover van Albert King’s “I’ll Play The Blues For You”, een intieme akoestische bluesuitvoering met wederom die opduikende saxofonist.
Niet alles is raak op dit album. Zo zijn de vijf Zweeds-talige nummers niet bepaald bevorderlijk voor de toegankelijkheid. Van die nummers klinkt Perrongen als een zeer trage, dreigende mix van J.J. Cale’s “After Midnight” en Tony Joe White’s “As The Crow Flies”. Er staat ook een aantal nummers op het album, die niet echt willen blijven hangen.

Over het algemeen genomen kan je echter wel concluderen dat deze merkwaardige verzamelaar een goed beeld geeft van de eigenzinnige blues van dit Zweedse duo.


Tracklist:
01. Help Me Through The Day
02. St. James Infirmary
03. Walk On
04. Gåshud
05. Tiggarstar
06. Perrongen
07. Du Ar Underbar
08. Gengångaren
09. Shyness Is The Shadow Of Love
10. When I’m In There
11. Just ‘Cos You Got The Power
12. It’s Better To Die The Natural Way, Then To Starve Yourself Top Death
13. I Play The Blues For You

Website: Baba Blues


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.