BB & the Bues Shacks - Businessmen

B.B. & the Blues Shacks – ’Businessmen’

Format CD / – Catalog Number: CCD 11108 / Release Date: 23.06.2014

Tekst: Fons Delemarre

‘Businessmen’ is de zevende cd van dit bluesorkest. Ik gebruik de term ‘orkest’ omdat er bij deze productie van de Duits/Oostenrijkse band gekozen is voor een soulfull geluid, inclusief een forse blazerssectie (‘The No Show No Blow Horns’), met als opvallend onderdeel de baritonsax, die lekkere rifjes neerzet. De rest van de bezetting natuurlijk zang, mondharmonica, toetsen (met name orgel), gitaar, bas, drums. Een bluesbezetting + dus. De tracklist bevat 14 eigen nummers en één cover (‘It Was A Dream’, van John Brim). De band is prima in wat ze willen doen: het maken van vette, soulachtige elektrische blues met veel ruimte voor mondharmonica. Geen wonder dat het ze goed afgaat, want dit jaar vieren ze hun 25-jarig jubileum en in die tijd hebben ze zo’n 3000 optredens gedaan over de hele wereld. Ervaring troef, dus.

Het is buitengewoon moeilijk binnen het ogenschijnlijk smalle bluesidioom een catchy song of arrangement te maken, maar dat is wel het zwakke punt van deze cd. Je wordt vrijwel nooit verrast doorat iets net even anders loopt dan je zou verwachten en dus verfrissend en spannend is. Toch kan dat best, ook in het bluesgenre; luister bijvoorbeeld maar eens naar de blazersarrangementen van The Heritage Blues Orchestra op ‘And Still I Rise’. Desondanks zijn B.B. & The Blues Shacks een ervaren band die een bluesfestival met gemak plat speelt. Het is dus niet verwonderlijk dat ze deze zomer op festivals in Duitsland, Italië, Luxemburg en Zweden staan. Ik zou de businessmen adviseren zich te blijven concentreren op die live-optredens, daar in eigen beheer een mooie compilatie-DVD van te maken en die -als echte zakenlieden- ter plekke, zonder tussenhandel, aan de man te brengen. Niet zo zeer goed voor welke blueslijst dan ook, maar wel voor de eigen portemonnee, heren businessmen! Je hoort aan de tracks op ‘Businessmen’ dat het kan. Bij twijfel: check de band op internet! Ziet er prima uit!

Businessmen

Ik pik er een paar nummers uit. Track 2 kent de voor het thema van deze cd toepasselijke titel ‘Gimme This, Gimme That’ (geld, dus). Titeltrack ‘Businessmen’ laat vooral de basisband horen, de blazers zijn verder naar achter gemixt. En het is een goeie band, dat is zeker. Mooie mondharmonica. Track 5, ‘Buckle Up’, laat een soepel swingende band (jump-jive) horen en geeft ruimte aan de toetsen en de gitaar, die klinkt als Jay Geils in zijn jaren met Duke Robillard en Gerry Beaudoin (The New Guitar Summit).  ‘Pardon Me’ (track 7) klinkt lekker fris omdat het een vooral een goeie bluesband laat horen waarbij de blazers niet te prominent (en dus functioneel en dienend) zijn. Track 10, ‘It Was A Dream’, is een goed gekozen cover. Het nummer heeft een lekker shuffletje, kent  opvallend minder rijmdwang dan andere nummers en bevat prima lange piano- en mondharmonicasolo’s. Track 11, Hotpants (‘…baby you can turn me on…’), klinkt bijna zoals The Vaughan Brothers op ‘Family Style’, maar B.B. doet er nog blazers bij. Heerlijk nummer met een onderwerp dat bij veel bluesfans zeker tot de verbeelding zal spreken… ‘Green Eye’ (track 12) is geknipt voor hoofdveld van ieder festival, deze zomer. Luchtig, zoals bijvoorbeeld James Hunter, en lekker onderkoeld swingend. Track 15, de uitsmijter, is wat ie moet zijn: een uitsmijter! Ik kan me ‘Goodbye Everybody’ alleen maar voorstellen als tweede toegift na een geslaagde show om daarmee, na een dampend optreden, definitief afscheid te nemen van het enthousiaste publiek. “We have cd’s for sale at the back”, is het enige dat ontbreekt…

Uitschieters:

It Was A Dream

Green Eye

Tracklist:
01. Out Of Tears 3:11
02. Gimme This, Gimme That 2:52
03. Take My Name 4:42
04. Businessmen 3:59
05. Buckle Up 3:58
06. Lovin’ Might 3:31
07. Pardon Me 3:44
08. Rain All Down My Way 3:36
09. Who’s Crying Now 3:56
10. It Was A Dream 4:45
11. Hot Pants 3:07
12. Green Eye 2:58
13. I Overpaid My Dues 3:49
14. Blues Shadow 4:12
15. Goodbye Everybody 3:17

Line-up:
Michael Arlt: lead vocals & harmonica
Andreas Arlt: guitar
Henning Hauerken: bass
Dennis Koeckstadt: piano & Hammond
Jochen Reich: drums
“The No Blow, No Show Horns” (all tracks, except 5,10):
Tom Müller: tenor & baritone sax – horn arrangements
Stefan Gössinger: trumpet
Martin Grünzweig: trombone

http://www.bluesshacks.com/index.php/de/

B.B. AND THE BLUES SHACKS

 


Ook op Blues Magazine ...