Aynsley Lister Eyes Wide Open

Aynsley Lister – Eyes Wide Open
Format: CD / Label: Straight Talkin’ Records Ltd.
Releasedatum: 7 oktober 2016

Britse bluesrock gitaarscene floreert!

Drie jaar hebben zijn fans erop moeten wachten, maar na diens bejubelde en succesvolle album ‘Home’ brengt de Britse bluesrock gitarist Aynsley Lister (1976) nu dan toch zijn twaalfde album ‘Eyes Wide Open’ uit.
Achttien jaar bewandelt deze aimabele gitarist en singer songwriter reeds het bluesrock pad. Tot mijn spijt zien we hem hier helaas wat weinig, hoewel hij in de loop der jaren wel een uiterst trouwe fanschare heeft opgebouwd. Zo doet hij tijdens zijn Europese tour altijd enkele vaste zalen in Nederland aan, die dan ook afgeladen vol zitten. En terecht!

Tekst: Nineke Loedeman

Maar liefst 12 tracks (plus 1 bonustrack) staan op deze, in fraai vormgegeven verpakking, CD. Een album waar weer ouderwets werk van is gemaakt: bijzonder compleet met een mooi en informatief boekje (mét teksten) waarin Aynsley in zijn voorwoord aangeeft terug te zijn gegaan naar zijn roots en een rauw, gevarieerd en energiek album heeft willen opnemen. Alle nummers zijn van zijn hand, met uitzondering van Right As Rain van Tommy Castro. Het album is, volgens Aynsley, zijn visie op de wereld…gezien met een open blik.

Openingsnummer All Of Your Love Right zet met een fijne pompende baslijn en dito drums door ritmesectie Steve Amadeo en Boneto Dryden, al direct een pittige, strakke toon. Het orgeltje van Bennett Holland komt erbij en de heren zijn los! Virtuoos gitaarspel met snerpend soleerwerk. Daar doen we het op dit album voor, net als we horen in het wat rockender Everything I Have To Give. Hier horen we ook de blazers voor het eerst, die het nummer een hele vette groove meegeven. Fijn.

De Spaans klinkende intro van Il Grande Mafioso gaat al snel over in een wat loom, sensueel tempo. Dit nummer bevat specifiek gitaarspel met veel gebruik van tremolo en vibrato effecten. Aynsley liet zich bij het schrijven van dit nummer inspireren door zijn voorliefde voor gangsterfilms! Gewoon een erg lekker nummer. Met Handful Of Doubt slaat Aynsley weer de uptempo weg in, lekker gitaarwerk en no nonsense bluesrock. Stay With Me is best wel poppy, niet in de laatste plaats vanwege Aynsley’s wat hoge zangstem. Maar met de behoorlijk groovende baslijn en vette gitaarsolo, is het toch wel een zalig nummer wat lang blijft hangen. Er staan stuk voor stuk goede nummers op dit album, met als uitschieters All Of Your Love en het wondermooie, door Troubled Soul ingeleide, Kalina. Een aangrijpend nummer over de tragische zelfdoding van de 22 jarige studente geschiedenis Kalina Macarewicz, in Londen in mei 2015.

Het album ademt een volwassen, relaxte en zelfverzekerde sfeer uit. Het is een bijzonder gevarieerd album geworden met zeer aansprekende songteksten. Aynsley’s stem is uitermate prettig om naar te luisteren: warm, gevoelig en rauw waar nodig. Zijn gitaarspel is uitzonderlijk goed en hij laat op ‘Eyes Wide Open’ maar weer eens horen waarom hij al die awards in de wacht heeft gesleept. Maar laten we vooral de band niet vergeten! Toetstenist Bennett Holland heeft een prominent aandeel in de songs en speelt sublieme partijen op zijn keyboard. Bassist Steve Amadeo legt samen met drummer Boneto Dryden een solide basis waarop Aynsley zijn muzikaliteit laat floreren. Ook het geluid van de driekoppige blazerssectie, te weten saxofonist Chris Aldridge, Bryan Corbett op trompet en Dale Gibson op trombone, is een welkome aanvulling, wat goed te horen is op onder andere de swingende bonustrack Hold You To It.

Aynsley Lister blijft maar doorgroeien en behoort naar mijn idee al jaren tot de nieuwe lichting der grote bluesgitaristen. Ook als songwriter laat hij een gedegen visitekaartje achter. Er staan twaalf stuk voor stuk prachtige songs van zijn hand op dit album, waarop simpelweg alles lijkt te kloppen!

Aynsley levert met het door hemzelf geproduceerde ‘Eyes Wide Open’ een compleet en zeer toegankelijk bluesalbum af, dat thuishoort in de platenkast én in de auto cd-speler van iedere zichzelf respecterende gitaar/blues/rock liefhebber. Een album dat je op alle fronten bij de strot grijpt en waarvan de nummers lang in je hoofd blijven hangen.
“Een rauw, gevarieerd en energiek album”, dat is naar mijn smaak wel aardig gelukt. Een album dat met zekerheid gaat belanden in mijn top vijf van 2016.

*Op zondag 20 november speelt Aynsley in het Bluescafe te Apeldoorn.
Aynsley’s tour is zojuist van start gegaan, voor álle toerdata zie de website van Aynsley Lister

Tracks:
01. All Of Your Love
02. Everything I Have To Give
03. Il Grande Mafioso
04. Won’t Be Taken Down
05. Time
06. Dishevelled
07. Troubled Soul (Intro)
08. Kalina
09. Handful of Doubt
10. Right As Rain
11. Other Part Of Me
12. Stay
13. Hold You To It (Bonus Track)


Ook op Blues Magazine ...