Awek – Let’s Party Down
Format: 2CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 29 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik schaam mij dood want ik had nog nooit van de Franse band Awek gehoord! En dat terwijl deze band uit Toulouse nu net haar elfde album heeft uitgebracht. Een dubbelalbum nog wel met op schijf 1 studio opnames uit 2018 en op schijf 2 live opnames uit de periode tussen 1996 en 2017.

Bernard Sellam (zang, gitaar), Joel Ferron (bas), Olivier Trebel (drums) en Stephane Bertolino (harmonica) laten mij op dit album horen hoeveel klasse blues ik dus gemist heb.

Deze band mengt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, de beste elementen uit het werk van The Fabulous Thunderbirds en Little Charlie & The Nightcats en strooit daar hun eigen energieke, rauwe geluid overheen.

CD 1 bevat studio opnames waarop een heel blik aan gasten is opengetrokken. Zo kom je Chris Burns, Kid Andersen, Bob Welsh, Rusty Zinn en R. W. Grigsby tegen.

Geopend wordt met de funky blues Every Time, dat een behoorlijk hoog “Shotgun” (Junior Walker) gehalte heeft. Een luchtig groovend nummer met hard broeierig harmonicawerk en een snijdende gitaar. De Noorse gitarist Kid Andersen treedt aan in het zweterig pompende Want You To Be My Girl en levert een vlammend bijtende solo af.
De rauw stampende shuffle Snake Boy heeft veel weg van Muddy Waters’ “Hoochie Coochie Man” terwijl het pittig rockende Can’t Stop Thinking zo uit het repertoire van The Thunderbirds geplukt zou kunnen zijn. Een nummer met blazers en de hard bijtende gitaar van Rusty Zinn.
De jazzy swinger Let’s Party Down gaat er gelijk vol gas vandoor. Een behoorlijk stomend nummer met Kid Andersen en zijn priemende gitaar. De lome shuffle She’s Messing Around zit daarna weer in de Thunderbirds hoek. Een stug doorrockend nummer met gierend harmonicawerk. De piano van Bob Welsh rockt er behoorlijk op los in de shuffle Don’t Want To Lose You, een nummer dat wat overeenkomsten met “Checking Up On My Baby” heeft. Rusty Zinn is daarna te horen in de ontspannen pompende shuffle Early Every Morning. Come On In This House is een cover van een Junior Wells nummer. Een slowblues met Bob Welsh op de piano en de rauw brullende harmonica in de hoofdrol.
Margarita heeft veel weg van Freddie King’s “The Stumble”. Een heerliujk pompend nummer met hard bijtend gitaarwerk. Na het lui voortschuifelende Feel So Cold volgt het uitbundig swingende Oh Chérie. Een nummer met lichte zydeco trekjes en vol met Chuck Berry achtige gitaarriffs. De luie shuffle Here I Am Again, met Kid Andersen op de gitaar, neigt naar Jimmy Reed’s “Honest I Do”. De eerste schijf wordt afgesloten met de sompig voortploegende shuffle I’ve Been Waiting waarin Bob Welsh weer een soepel rockend pianopartij aflevert.

Dan gaan we naar schijf nummer 2 met live opnames die dateren uit de periode tussen 1995 en 2017.
Het geluid van Awek klinkt live nog feller en rauwer. I Appreciate is een losjes swingende shuffle in de beste Little Charlie & The Nightcats traditie met prima jazzy gitaarwerk. Sugar Coated Love is een Lazy Lester nummer dat ook al door The Fabulous Thunderbirds werd opgenomen en heeft de broeierig huilende harmonica in de hoofdrol. Een ander live hoogtepunt is de krachtig swingende blues A Place Where I Can Hide a la “You Never Can Tell”of “She Ain’t Nothing But Fine” met lekker smerig Jimmy Vaughan-achtig gitaarwerk. Telephone Blues is een ingetogen slowblues van George “Harmonica” Smith met sfeervol gitaar en harmonicawerk. Drive An Automatic is een soulvolle shuffle met een licht “Hi Heel Sneakers” gehalte waarna een pompende versie van Doctor Clayton’s Gotta Find My Baby volgt. Een nummer dat vooral bekend is in de B.B. King versie. De Franse versie bevat gemeen priemend gitaarwerk. De feestelijke swinger Allons Bouger is een lui groovende funky blues met hoekig stotend rauw slidegitaar werk. De Franse gitarist Nicolas Cassagneau is te gast in de loom voortpompende cover van Willie Dixon’s If The Sea Was Whiskey.

Ik ben blij dat ik deze Franse bluesband ben tegengekomen. Elke fan van The Fabulous Thunderbirds of Little Charlie & The Nightcats kan blindelings dit prima dubbelalbum aanschaffen.


Tracklist:
CD 1:
01. Every Time
02. Want You To Be My Girl
03. Snake Boy
04. Can’t Stop Thinking
05. Let’s Party Down
06. She’s Messing Around
07. Don’t Want To Lose You
08. Early Every Morning
09 .Come On In This House
10. Margarita
11. Feel So Cold
12. Oh Chérie
13. Here I Am Again
14. I’ve Been Waiting

CD 2:
01. I Appreciate
02. Sugar Coated Love
03. In My Kitchen
04. He’s Fat
05. A Place Where I Can Hide
06. Telephone Blues
07. Walter’s Mood
08. Drive An Automatic
09. Gotta Find My Baby
10. Allons Bouger
11. If The Sea Was Whiskey
12. Sunshine In My Bedroom
13. Honky Tonk Blues

Website: Awek


Ook op Blues Magazine ...