Avey Grouws Band – Road To Memphis (EP)
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 mei 2018

Tekst: Peter Marinus

Wanneer je als band in 2017 de Iowa Blues Challenge weet te winnen, houdt dat automatisch in, dat je als band wel wat in je mars moet hebben. En dat heeft de Avey Grouws Band uit Quad Cities, Decrah, dan ook wel degelijk. Dat is op hun zojuist verschenen EP te horen.
De band bestaat uit Chris Avey (gitaar en zang), die een verleden heeft in bands als The Avey Brothers en de band van Big Pete Pearson, Jeni Grouws (zang en gitaar), Bryan West (drums) en de bassisten Randy Leasman en Ian Farmer.
Er staan zes nummers op de EP waarvan het merendeel in de soulvolle bluessector zijn onder te brengen.

Zo begint de EP met het licht funky bluesrock nummer Blood From This Stone waarin de krachtige bluesstem van Jeni gelijk al opvalt. Het gaat hier om een Robert Cray-achtig soulblues nummer met een brandend harde gitaarsolo van Chris. You Need Love is een meer huppelende funky shuffle met wat referenties naar Bobby Parker’s “Watch Your Step”. In dit nummer zingen Chris en Jeni een duet en wordt het nummer opgesierd door de anonieme bijdrage van een saxofonist. In de ballad Jonas On The Road gaat de band het Americana pad even op. Ook hier past het scherpe stemgeluid van Jeni perfect. Een enigszins Bob Seger-achtig nummer met een loom huilende slide. Hard Times is een stuwende en bonkende bluesrocker met rauwe zang en al even rauwe gitaar van Chris.
Het prijsnummer van de EP is de ingetogen slowblues Beck And Call Girl waarin de gitaar van Chris zowel priemend als scheurend en huilend te horen is. De EP wordt afgesloten door de spetterende bluesrocker I’d Rather Be Drunk waarin het gitaarwerk van Chris wat surf en rockabilly invloeden heeft.

Jammer genoeg staan er maar zes nummers op de EP dus ik kan nu reikhalzend uit gaan kijken naar een heel album van deze prima band.


Tracklist:
01. Blood From This Stone
02. You Need Love
03. Jonas On The Road
04. Hard Times
05. Beck And Call Girl
06. I’d Rather Be Drunk

Website: Avey Grouws Band