Atomic Road Kings – Clean Up The Blood
Format: CD – Digital / Label: Bigtone Records
Releasedatum: 21 februari 2019

Tekst: Martin van der Velde

Jon Atkinson heeft zijn talenten als zanger, gitarist en producer verbonden aan long time Mighty Flyers bassist Bill Stuve, harmonicaspeler Eric Von Herzen en slagwerker Malachi Johnson. Deze heren zijn tegenwoordig als Atomic Road Kings onderweg.
The Atomic Road Kings is in de loop van 2012 ontstaan. Van de originele bezetting is heden ten dage alleen Eric Von Herzen nog over gebleven. Met de nieuwe bezetting heeft de band voor een totaal andere koers gekozen.
Op het titelloze debuut EP’tje zijn het nog voornamelijk rockabilly en rock ’n roll klanken die we voorbij horen komen maar tegenwoordig is de band behoorlijk richting authentieke blues opgeschoven. Om de sound van de jaren vijftig te vatten heeft de band de Bigtone Studio van Jon Atkinson betrokken. Deze kleine studio barst werkelijk uit zijn voegen van alle vintage apparatuur uit de veertiger en vijftiger jaren die er is opgesteld en uiteraard wordt er gebruik gemaakt van analoge opname apparatuur om de sound nog beter te kunnen waarborgen.
Harmonicaspeler Eric ‘Jailhouse’ Von Herzen heeft ruime ervaring opgedaan als side-man van Walter Trout, Kid Ramos en Junior Watson en speelde in bands The 44`s en Social Distortion. Big Jon Atkinson werkte vrij recent nog mee aan Kim Wilson’s solo project ‘Blues And Boogie Vol. 1’, dat op Severn Records is verschenen.
Voor ‘Clean Up The Blood’ schreven beide heren nagenoeg al het materiaal. Slechts Two Sided Story staat te boek als traditional maar ook deze wordt overgoten met een vijftiger jaren blues sound.
Dat geldt voor het hele album, of het nu een lekker kalm en slepend ritme is (I’ve Got Time, Rumors en Vibrations) of met een tandje erbij (In Arms Reach, Have Your Way en You Got To Chance), ieder nummer is gedrenkt in de sound van deze periode, met veelal gitaarwerk met net een ruig randje en vuige klanken van de harmonica, hoewel Von Herzen op My Way Back Home aantoont ook akoestisch prima op de harp uit de voeten te kunnen.
En ook de shuffles (Candy Man en Two Sided Story) zijn niet te versmaden en worden in de beste traditie gebracht. Het is duidelijk, deze mannen weten waar ze mee bezig zijn en iedere keer opnieuw weer lijkt er goud uit de Bigtone Studio van ‘Big’ Jon Atkinson te komen. Blues voor liefhebbers die de stijl het liefst Old School opgediend wensen te krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=3cn7aK825fo

Tracks:
01. I’ve Got Time
02. Rumors
03. In Arms Reach
04. Have Your Way
05. My Way Back Home
06. Clean Up The Blood
07. Candy Man
08. Ain’t For Me
09. You Got To Change
10. Two Sided Story
11. Vibrations
12. Back Down South

Website: https://www.facebook.com/AtomicRoadKings