Arthur Buck – Arthur Buck
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Releasedatum: 15 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

Arthur Buck is de naam van de samenwerking tussen de Amerikaanse singer-songwriter Joseph Arthur en voormalig REM gitarist Peter Buck. Arthur is al vanaf 1996 actief en heeft al iets van twintig soloalbums achter zijn naam staan.
Na het uiteenvallen van REM in 2012 organiseerde Peter Buck vanuit het kleine Mexicaanse plaatsje Todos Santos het jaarlijkse Todos Santos Musical Festival waar Joseph Arthur ook optrad. De twee kenden elkaar daarvoor ook al want Arthur was de openingsact voor REM in het begin van de 2000`s en Peter Buck speelde af en toe in Arthur’s begeleidingsband.
Dit duo album is door de twee muzikanten opgenomen waarbij Joseph Arthur de zang, de gitaar, de bas, de synthesizer, de sitar en de geprogrammeerde ritmes voor zijn rekening nam en Peter Buck uiteraard de gitaar en de piano. In één nummer krijgen ze dan nog de hulp van Morgan James in de achtergrondzang. Het album staat vol met folky muziek met een flinke psychedelische inslag. De REM invloeden zijn slechts in het gitaarwerk van Buck terug te horen.
Ik moet eerlijk bekennen, dat ik nooit zo’n fan ben geweest van de ietwat nasale lijzige stem van Arthur. Maar door de muzikale inkleuring van dit album wordt dit wel gecompenseerd.

Het album start met I Am The Moment. Een zomers, sprankelend nummer met een 60’s folkrock geluid en ook wat Crowded House-achtige invloeden. De geprogrammeerde ritmes zitten niet in de weg. Dat geldt trouwens voor het hele album. Are You Electrified? Is een mid-tempo nummer met stevige gitaarriffs met een 60’s psychedelisch geluid a la The Church. In het lome en donkere The Wanderer zit ineens een 80’s wave geluid, dat aan Echo & The Bunnymen doet denken. Forever Waiting is een op zich sprankelend folky nummer waarin echter een donker noisy laagje zit. If You Wake Up In Time is een psychedelisch bedwelmend nummer met Oosterse trekjes en een garagepop rauwheid.
Summertime is een prachtige zwevende ballad van het kaliber dat Tood Rundgren vroeger ook schreef. En uitgerekend dit nummer duurt dan maar 1 minuut!!! In het rauwe funky garagerock nummer American Century vertoont de zang van Arthur Iggy Pop-achtige trekjes terwijl er ook T.Rex-achtige glamrock riffs en bliepende synthesizers voorbij komen.
Forever Falling is weer een voorbeeld van sprankelende folkpop die gevolgd wordt door het lome Crowded House-achtige Before Your Love Is Gone. In de funky folkpop van Wide Awake In November vertoont Arthur’s zang ineens Bowie trekjes. Het album wordt statig afgesloten door het donker zwevende Can’t Make It Without You.

Fans van Joseph Arthur, maar ook van REM, Crowded House en The Church, kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen.


Tracklist:
01. I Am The Moment
02. Are You Electrified?
03. The Wanderer
04. Forever Waiting
05. If You Wake Up Time
06. Summertime
07. American Century
08. Forever Falling
09. Before Your Love Is Gone
10. Wide Awake In November
11. Can’t Make It Without You

Website: Arthur Buck