Foto Recensie: Archie Lee Hooker And The Coast To Coast Blues Band – Chilling

Archie Lee Hooker And The Coast To Coast Blues Band – Chilling
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Dixiefrog Records
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Martin van der Velde

Blueszanger Archie Lee Hooker is een volle neef van de legendarische John Lee Hooker en is vele jaren persoonlijk verzorger geweest van de boogieman. Archie Lee Hooker wordt geboren in Mississippi maar vertrekt later naar Memphis waar hij in zijn tienerjaren de gospelgroep The Marvelous Five opricht. Door zijn besluit om naar Californië te verhuizen maakt hij een gigantische stap in zijn carrière.
John Lee Hooker vraagt zijn neef om zich bij de band aan te sluiten. Na het overlijden van de boogieman besluit Archie Lee onder eigen naam verder te gaan en brengt zijn eerste cd ‘Suicide Blues’ uit, niet veel later gevolgd door ‘New Church Of The Blues’, waarop de laatste live opname van John Lee Hooker staat.
In 2011 formeert hij de band Archie Lee Hooker And The Coast to Coast Blues Band en houdt hij het erfgoed van zijn oom in stand. Na het gezamenlijk album ‘Vance, Mississippi’ ( Chickens Records) met Jake Calypso uit 2016 ligt daar nu ‘Chilling’, een eerste album met zijn eigen Coast To Coast Blues Band. Voor de opnames heeft de band zichzelf in augustus 2016 een tijdje opgesloten in een studio in de Belgische Ardennen om de opnames voor het juist verschenen album te realiseren.
Op ‘Chilling’ neemt Archie Lee Hooker je mee op een persoonlijke reis door zijn leven, dat zowel zijn ups als uiteraard zijn downs kent. Op zijn dertiende verlaat hij de katoenplantage om via de Highway 49 naar het noorden te trekken en zijn geluk in Memphis te beproeven. Zijn verbazing over geplaveide en verlichte straten, maakt hem bewust dat hij in een ‘andere’ wereld is terecht gekomen, een wereld vol nieuwe mogelijkheden, die hij zeker zal benutten.
Wanneer hij in december 1989 zich bij zijn oom John Lee Hooker aansluit begint zijn definitieve bluesleven. Het feit dat hij dag in dag uit omgeven is door geweldige muzikanten zet Archie Lee aan om zelf te gaan schrijven om zijn ervaringen via de muziek met anderen te delen. Zijn donkere dagen bezingt hij in 90 Days en I’ve Got Reasons, een moment om de boel op te pakken en een grote stap in zijn leven te maken en naar Europa te verhuizen.
Archie Lee toert dan geruime tijd met Carl Wyatt & The Delta Voodoo Kings, maar de gedachte om een eigen versie van de Coast To Coast Blues Band spelen altijd in zijn gedachten. In 2011 wordt deze gedachte werkelijkheid en vormt vanaf dat moment een gemêleerd gezelschap, die bestaat uit de Braziliaanse gitarist Fred Barreto, de Luxemburgse drummer Yves ‘DeVille’ Ditsch, de Franse bassist Nicolas Fageot de bezetting van de band. In 2016 maakt Hammond- en mondharmonicaspeler Matt Santos de band compleet.
‘Chilling’ laat vele kanten van de band zien, de akoestische band benadering op 90 Days, Love Ain’T No Play Thing en Bright Lights Big City, maar ook pittig groovy werk als Found A Good One, Blues Shoes en I’ve Got Reasons en rustigere stukken als Tennessee Blues en Your Eyes  zijn volop aanwezig op dit gevarieerde album aanwezig.
Met korte verhalen, ondersteund door dobro, harmonica of orgel deelt hij enkele jeugdervaringen en levenslessen met ons in Don’t Tell Mama, The Roots Of Our Family en  Don’t Forget Where You Came From.
Archie Lee Hooker besluit met enkel ondersteuning van contrabas op Thank You John, dat uiteraard als persoonlijk eerbetoon aan zijn oom mag worden gezien, iemand waaraan hij veel te danken heeft.
De hele cd is zelfs opgedragen aan John Lee Hooker, die op 22 augustus 2017 honderd jaar zou zijn geworden. Een fijn album van een zeer sympathiek persoon, die we eind augustus van dit jaar weer live kunnen beleven in Apeldoorn en Winterswijk, wanneer hij daar respectievelijk in het Blues Cafe en Cafe de Stam komt spelen.


Tracks:
01. 90 Days
02. Love Ain’T No Play Thing
03. Moaning The Blues
04. Don’T Tell Mama
05. Big Ass Fun
06. Found A Good One
07. Tennessee Blues
08. The Roots Of Our Family
09. Chilling
10. You Don’T Love Me No More
11. Blues Shoes
12. I’Ve Got Reasons
13. Don’t Forget Where You Came From
14. Your Eyes
15. Bright Lights Big City
16. Jockey Blues
17. Thank You John

Archie Lee Hooker And The Coast To Coast Blues Band are:
Archie Lee Hooker – Vocals
Fred Barreto – Guitar
Matt Santos – Keys
Nicolas Fageot – Bass
Yves “Deville” Ditsch – Drums

Website: Archie Lee Hooker

Agenda:
24 augustus: Bluescafe, Apeldoorn
25 augustus: Cafe De Stam, Winterswijk


Ook op Blues Magazine ...