Anthony Gomes – Peace, Love & Loud Guitars
Format: CD – LP – Digital / Label: Up 2 Zero Records
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Joop van Rossem

Het moet wel heel raar lopen wil deze geweldige nieuwe cd van Anthony Gomes aan het einde van 2018 niet in mijn jaarlijst voorkomen. Gomes is een Canadese zanger/gitarist/liedjesschrijver en op deze cd ook mede-producer, die aan zijn opvallende achternaam komt, doordat zijn Frans-Canadese moeder trouwde met een Portugees. Overigens woont de in 1970 geboren muzikant niet meer in zijn thuisland, maar in Nashville.

Twaalf jaar geleden maakte ik kennis met Gomes middels het prima plaatje ‘Music Is The Medicine’, waarop zijn voorliefde voor stevige rock en blues al uit de cd-speler spatte. Ik zou liegen als ik hier beweer alle albums van Gomes te hebben gehoord, maar ik durf de stelling gerust aan dat dit zijn beste verzameling songs tot dusver is.
Al dagenlang schalt het dozijn nummers door de koptelefoon of de kamer, te beginnen met de geweldige rockopener Come Down, waarin hij ondersteund door prachtige gospel-achtige backing vocals het volgende verzoek doet: ‘Come down from heaven, B.B.King, ‘cause this kingdom has no king’.
Gomes bewijst zijn klassiekers te kennen want in het dreigende Stealin’ From The Devil brengt hij een ode aan Robert Johnson. Meer parels:  Blues In The First Degree, de knalharde bluesrocker The Only Woman I’ve Ever Loved over het verlies van een liefje met als uitkomst ‘The blues is all you’ll ever know; maar ook de funkgroove Nasty Good en de samen met Jim Peterik geschreven gospel/rockballad Take Me Back Home verdienen het om apart vermeld te worden.
Om de hoge kwaliteit aan te duiden: de rest doet er eigenlijk niet voor onder. De Canadees houdt zich niet onledig met nutteloze snarenracerij maar speelt in dienst van de liedjes, schrijft sterke songs, is eigenaar van een machtige rockstrot, weet een sterke begeleidingsband achter zich en mag zich gelukkig prijzen met het trio achtergrondzangeressen.
Explosief werkje, doe er je voordeel mee!


Tracklist:
01. Come Down
02. White Trash Princess
03. Blues In The First Degree
04. Nasty Good
05. The Whiskey Made Me Do It
06. You Are Amazing
07. Peace, Love and Loud Guitars
08. Stealin’ From The Devil
09. Your Mama Wants To Do Me (And Your Daddy Wants To Do Me In)
10. The Only Woman I’ve Ever Loved
11. Hard Road Easy
12. Take Me Back Home

Website: Anthony Gomes


Ook op Blues Magazine ...