Foto Recensie: Annika Chambers - Kiss My Sass

Annika Chambers – Kiss My Sass
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Records
Releasedatum: 9 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Waar het Amerikaanse leger toch maar goed voor is! Het was namelijk gedurende haar diensttijd in de US Army dat de vocale talenten van zangeres Annika Chambers uit Houston, Texas, ontdekt werden.
Uiteraard zong zij voor die tijd al in de kerk. En die gospelachtergrond is nog altijd te horen in haar soulblues. In 2019 won zij de Blues Award voor Soul Blues Female Of The Year en nu is haar derde album uit. Een album dat werd geproduceerd door Tony Braunagel, Larry Fulcher en Richard Cagle.

Het album is van het begin tot het eind een ware traktatie voor het oor. Annika heeft het album gevuld met een tiental nummers, die allemaal in de soulblues sector ondergebracht kunnen worden in een stijl die aan het beste werk van bijvoorbeeld Denise LaSalle of Etta James doet denken. Annika heeft een stem, die zowel krachtig als uitdagend of ondeugend kan klinken maar die bovenal zeer soulvol is.

Luister maar eens naar de opener Let The Sass Out. Een pompende shuffle waarin al die eigenschappen van Annika’s zang aan bod komen en waarin ook nog genoeg ruimte is voor snijdend gitaarwerk.
That’s What You Made Me is een broeierige shuffle met een zweterig en krachtig geluid a la Tony Joe White’s “Steamy Windows” met een lekker rauw raspende bluesgitaar. You Can’t Win is een cover van een nummer van Charlie Smalls. Tijdens het beluisteren van deze luchtig swingende shuffle kan je je haast niet voorstellen dat Michael Jackson dit nummer ook ooit zong in “The Wiz”.
Gitarist The Mighty Or uit Houston, Texas, is op de pedal steel te horen in de bluesballad What’s Your Thing, een ballad met een hoog gospelgehalte en waarin Ruthie Foster ook als gastzangeres te horen is. De loom deinende shuffle Two Bit Texas Town doet in de verte aan “Wang Dang Doodle” (de Pointer Sisters versie) denken.
Brand New Day is daarna een luie shuffle met zowel een huilende dobro als pedal steel. Dit nummer wordt gevolgd door de krachtig pompende soulblues van World Of Hurt met zijn krachtige blazers en huilende gitaar. De stem van Annika komt volledig tot zijn/haar recht in de magistrale, indringende soulballad Stay. Hier klinkt zij met recht als een vocale “powerhouse”. In The Basement is een cover van de Etta James en Sugar Pie DeSanto klassieker en is door Annika in een luie funky versie gegoten.
Het album wordt zeer indrukwekkend afgesloten door I Feel The Same, een nummer van Chris Smither, dat hier door Annika en haar verloofde Paul DesLauriers gebracht wordt. Paul geeft dit nummer met zijn snijdende dobro een rauw countryblues geluid.
Dit derde album van Annika Chambers bewijst haar soulblues klasse en zal moeiteloos zijn weg weten te vinden naar de liefhebbers van dat genre!

ANNIKA CHAMBERS • In The Basement • Big Blues Bender 2018


Tracklist:
01. Let The Sass Out
02. That’s What You Made Me
03. You Can’t Win
04. What’s Your Thing
05. Two Bit Texas Town
06. Brand New Day
07. World Of Hurt
08. Stay
09. In The Basement
10. I Feel The Same

Website: Annika Chambers


Ook op Blues Magazine ...